Firmy se mohou stěhovat za lepší adresou - nebo utíkat před daněmi

Praha - Podnikatelé už nemusí mít sídlo firmy v místě, kde provozují svou činnost. Také mohou firmu nově snadněji přestěhovat. Občanský zákoník totiž zmírnil dosavadní povinnosti týkající se sídla společnosti. Toho využívají například podnikatelé, kteří se stěhují za lepší adresou do větších měst. Firmy se ale stěhují také kvůli tomu, aby unikly daňovým úřadům před kontrolou. Podle Jana Knížka, vrchního ředitele České daňové správy, proto v poslední době daňová správa přitvrdila, aby "daňové turistice" zabránila.

„Česká daňová správa podle současně platné legislativy může v odůvodněných případech správu k daním delegovat zpět na příslušný úřad, odkud se daňový subjekt stěhuje,“ uvedl Knížek. Počty daňových subjektů ve velkých aglomeracích přestávají být podle Knížka z hlediska správy daní kontrolovatelné a je tedy efektivnější rozprostřít činnost správy po území celé republiky.

Čím dál větší počet podnikatelů se ale stěhuje kvůli oprávněné touze po lepším jménu. „Obchodní adresa je hlavně zájem pro firmy, které chtějí mít jako obchodní adresu na vizitkách uvedeno nějaké větší město, tam je samozřejmě největší zájem o Prahu, ale také o další velká města,“ vysvětluje Pavel Lattner, ředitel Office house.

Rozhovor s Janem Knížkem (zdroj: ČT24)

Kontrola jednou za 5 nebo jednou za 156 let?

Podle analýzy společnosti Terinvest navíc existuje značná disproporce v působnosti finančních úřadů. Zatímco v Pacově přijde v průměru kontrola z finančního úřadu jednou za 5 let, na Praze 10 pouze jednou za 156 let. „V tuto chvíli se daňová správa může snažit toto zmírnit, ale není v jejích silách to odstranit úplně,“ přiznává Knížek. Současný trend daňové správy ovšem údajně směřuje k vyrovnání působnosti různých úřadů.