Pepsi získá za téměř 8 miliard dolarů největší stáčírny svých nápojů

Purchase (USA) - Za ohromující částku - zhruba 7,8 miliardy dolarů (asi 140,3 miliardy korun) - převezme americká společnost PepsiCo dvě největší stáčírny svých nápojů. Získá tak firmy Pepsi Bottling Group a PepsiAmericas. PepsiCo se o převzetí snažila už dříve, ale neúspěšně. Nyní svou nabídku zlepšila. PepsiCo je druhým největším výrobcem nápojů na světě - hned za svým domácím rivalem Coca-Cola.

Již v minulosti vlastnila PepsiCo v obou firmách značné podíly. Když teď koupí celé podniky, bude mít pod kontrolou plnění a distribuci asi 80 procent objemu nápojů, které prodává v Severní Americe. Management doufá, že se urychlí rozhodovací procesy a zmizí napětí mezi vedením jednotlivých firem.

Dle ředitelky jde o strategickou změnu nápojového byznysu v Severní Americe

„Myslíme si, že činíme velmi důležitý krok, který strategicky změní nápojový byznys v Severní Americe,“ sdělila k akvizici stáčíren ředitelka firmy Indra Nooyiová. PepsiCo vyrábí širokou škálu nealkoholických nápojů, které prodává pod značkami Pepsi nebo Gatorade.  

Za jednu akcii Pepsi Bottling je PepsiCo ochotná zaplatit 36,50 USD, zatímco za akcii PepsiAmericas chce dát 28,50 USD. Polovinu ceny uhradí hotově, polovinu svými akciemi.

V dubnu předložila PepsiCo nabídku na 6 miliard, neúspěšně 

Dosud poslední nabídka, kterou PepsiCo největším stáčírnám svých nápojů předložila, je z letošního dubna. Tehdy PepsiCo nabízela 29,50 USD za každou akcii Pepsi Bottling a 23,27 za akcii PepsiAmericas. Celkem by tak PepsiCo zaplatila asi šest miliard dolarů.
Podle managementu je nyní klíčové mít pod kontrolou převážnou část plnění a distribuce. Firma totiž zaznamenala, že lidé se syceným nápojům začínají vyhýbat - zčásti kvůli zdravotním dopadům a zčásti proto, že více šetří. Kupují naopak více ovocných šťáv nebo čaj. PepsiCo proto prý chce být spotřebitelům blíž, aby lépe znala jejich potřeby a priority.

PepsiCo počítá s výraznou úsporou 

Správní rady obou stáčíren s převzetím souhlasily. PepsiCo předpokládá, že díky převzetí obou firem dosáhne do roku 2012 ročních úspor zhruba 300 milionů dolarů. Zisk na každou akcii by díky tomu měl být od té doby vyšší asi o 15 centů.

Na burze v New Yorku kolem poledne akcie Pepsi Bottling zpevňovaly asi o 7,2 procenta a pohybovaly se kolem 36,05 USD. Kurz akcií PepsiAmericas vzrostl o 7,4 procenta na 28,10 USD, zatímco akcie PepsiCo přidaly asi 3,2 procenta na 58 dolarů.

  • Nápoje Gatorade zdroj: PepsiCo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1027/102695.jpg
  • Pepsi zdroj: Pepsi http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1027/102655.jpg