České dráhy musí odebírat zbytečně drahou elektřinu

Praha - Státní společnost Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) prodává dopravním firmám trakční elektřinu za nevýhodnou cenu. S energetickou společností ČEZ totiž uzavřela tříletý kontrakt na odběr elektřiny pro období 2009 až 2011 na konci minulého roku, kdy ceny proudu ještě byly vysoké. Železniční společnosti, které odebírají elektřinu od SŽDC, tudíž musí platit téměř o čtvrtinu vyšší částky, než jsou současné ceny na trhu.

České dráhy uzavřely smlouvu o odběru elektřiny na rok, u odběrů na další dva roky intenzívně jednají o snížení ceny. Dceřiná společnost ČD pro nákladní dopravu ČD Cargo smlouvu nepodepsala a platí ceny z dřívější doby. Menších železniční společností, které jsou soukromé, se problémy netýkají. Používají totiž dieslové lokomotivy.

Podle mluvčí SŽDC Anny Kodysové byla důvodem tříletého kontraktu potřeba zajistit si spolehlivé pokrytí mimořádného odběru elektřiny kolem 1,2 milionu megawatthodiny; povedlo se také přenést odpovědnost za případné odchylky a nepravidelnosti v odběru na stranu dodavatele. „S dodavatelskou firmou však intenzivně jednáme o ceně elektřiny na další období,“ dodala mluvčí.

Podle odborníků je podpis tříletého kontraktu s fixní cenou krajně nevýhodný. SŽDC údajně vyjednala cenu jedné megawatthodiny za 1981 korun bez daně po celou dobu trvání kontraktu. Přitom u ČEZ lze nyní koupit jednu megawatthodinu o 400 korun levněji, zhruba za 1558 korun.