Na vyplácení podpory budou mít úřady práce o 1,5 miliardy více

Praha - Částka určená k vyplácení podpory v nezaměstnanosti se zvýší celkem o 1,5 miliardy korun. S převedením prostředků pro ministerstvo práce a sociálních věcí dnes souhlasili poslanci rozpočtového výboru. Jedná se o opatření v souvislosti s hospodářskou krizí, kvůli rostoucí nezaměstnanosti totiž úřady práce v prvním pololetí roku vyplatily téměř 67 procent částky určené na podpory na celý rok.

Původem částky mají být prostředky ušetřené na sociálních dávkách. Z nich se také převede 312 milionů korun na výdaje související s insolvencí, což jsou peníze vyplácené zaměstnancům při platební neschopnosti zaměstnavatele. Na mzdy krachujících podniků tak bude v rozpočtu celkem 650 milionů korun.

Počet nezaměstnaných stoupá 

„Od počátku letošního roku počet nezaměstnaných stoupl o více než sto tisíc. V původním návrhu rozpočtu byla na podpory v nezaměstnanosti uvedena částka čtyři miliardy korun. Ta byla už více než zdvojnásobena a dá se očekávat, pokud dojde k avizovanému nárůstu nezaměstnanosti ve druhé polovině roku, že bude nutné hledat další finanční prostředky,“ odůvodnil rozhodnutí předseda finančního výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD).


Ministerstvo práce a sociálních věcí v letošním roce dle svých odhadů vyplatí na sociálních dávkách přes 15 miliard korun. Ještě v březnu se přitom odhadovalo zhruba 11 miliard. „Míra registrované nezaměstnanosti ke 30. červnu byla osm procent. Meziměsíčně vzrostla o 0,1 procentního bodu, v meziročním srovnání se jednalo o tříprocentní nárůst,“ shrnula aktuální údaje o nezaměstnanosti mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová.

Podle MPSV vykázalo vyšší míru nezaměstnanosti než republikový průměr 42 okresů, nejvyšší je v okresech Most, Karviná a Bruntál.