Zahraniční turisté míří do Česka za golfem

Praha - Golfový cestovní ruch - součást sportovní turistiky - je jednou z nejrychleji se rozvíjejících forem cestování. Česká republika navíc patří mezi čím dál oblíbenější evropské golfové destinace a udržuje si mezi zeměmi bývalého východního bloku vedoucí pozici - jak do počtu golfových hřišť, tak co se týče počtu přijíždějících golfistů.

Golf se pomalu zbavuje nálepky elitářského a snobského sportu, jak se o něm hovořilo v devadesátých letech. Podle generálního sekretáře České golfové federace Miroslava Holuba se však vnímání golfu za posledních 5 let citelně změnilo.

Větší zájem, více hřišť

Miroslav Holub a Jaromír Beránek ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

V souvislosti se situací v golfu hovoří Holub o přirovnání k zákonu nabídky a poptávky: čím více golfistů, tím více se vytváří golfových resortů. Vzniká tak mezi nimi konkurence, na kterou hřiště reagují poklesem cen. „Dnes máme desítky golfových zařízení, která nejsou finančně náročná a která umožňují všem možnost golf si vyzkoušet,“ dodává Holub.
V současnosti je v Česku registrováno více než 44 tisíc osob, registrovaných normovaných golfových hřišť je pak v zemi 80. „Za posledních deset let stoupl počet hřišť čtyřikrát a počet registrovaných hráčů šestkrát,“ upřesnil Jaromír Beránek,analytik cestovního ruchu ze společnosti Mag Consulting. Mezinárodním kritériím ovšem neodpovídá 9 hřišť.

Česko přilákalo přes 19 tisíc golfistů

V loňském roce si podle Beránka přijelo do Česka zahrát golf více než 19 tisíc hráčů, přičemž stejné číslo tvořily ještě jejich doprovody. V průměru u nás golfisté pobývají 4 a půl dne, což je v porovnání s ostatními turisty nadprůměrné a jedná se o nejlepší výsledek hned po lázeňských městech.

Česko tak pevně ovládá pozici golfové jedničky střední Evropy. Golf zde má více než stoletou tradici. „V posledních letech zaznamenáváme i úspěchy reprezentace, což dokazuje, že pozice ČR v golfové Evropě se zlepšuje… Toto vnímají i zahraniční golfisté a část z nich se do Česka vydává i kvůli tomuto povědomí,“ vysvětluje Holub.
Nejvíce golfistů přijíždí do ČR z Německa - zhruba jedna pětina. Další pětinu pak tvoří turisté ze Slovenska a z deseti procent se na celkovém počtu podílí golfisté Rakouska. „V poslední době se u nás často objevují i hráči ze Skandinávie a první vlaštovky i z Ruské federace,“ doplňuje Beránek.

Turisté ovšem do Česka nejezdí pouze za golfem, prvotním cílem je země samotná, jak dokládá Holub: „Jen malý počet turistů přijede do České republiky pouze za golfem. Spousta golfistů přijíždí za památkami a při této příležitosti si zahrají i golf.“