Krizový tým láká do Stříbra nové investory

Stříbro (Tachovsko) - Kvůli rekordní 25procentní nezaměstnanosti dnes ve Stříbře zasedl 15členný krizový tým. Situace se vyhrotila poté, co bylo z místní firmy AEES (dříve Alcoa Fujikura Czech) během osmi měsíců propuštěno 1600 lidí kvůli přesunu výroby automobilových kabelových svazků do Rumunska. Do konce roku má krizový tým přivést do města a okolí firmy, jež vytvoří 400 nových pracovních míst. Agentura Czech Invest potvrzuje, že o region je mezi investory zájem a už jednala s 24 zájemci.

V pracovní skupině jsou kromě zástupců agentury CzechInvest také vyslanci měst a obcí, kraje, úřadů práce, Regionální rozvojové agentury, největších zaměstnavatelů a sociálního odboru. Hlavním úkolem je přitáhnout do města velmi rychle co nejvíce menších a středních zaměstnavatelů širokého spektra výrobních oborů, nikoli jednoho velkého jako AEES.

Starosta Miroslav Nenutil věří, že do měsíce ve městě vznikne stovka pracovních míst. „Jedna firma je z oboru služeb v dopravě a druhá vyrábí aranžérské potřeby,“ uvedl starosta. Radnice se také dohodla s úřadem práce, krajem a firmami, že se zaměří na rekvalifikace lidí na svářeče, zámečníky a obráběče kovů. Jelikož byl region donedávna převážně zemědělský, chybí v něm kvalifikovaná pracovní síla. Na vzdělávací programy se proto ve Stříbře využijí evropské fondy.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Kraj bude vypisovat nové dotační tituly s ohledem na situaci ve Stříbře. Společně požádají o dotace z Evropského sociálního fondu. Město připraví do poloviny roku 2010 investorům volné plochy v kasárnách.