Podle Klause musí v době krize šetřit i věda

Praha - Věda nemá výjimečné postavení a v době hospodářské krize musí šetřit i ona, napsal prezident Václav Klaus v odpovědi akademikům Petru Hájkovi a Miroslavu Fiedlerovi, kteří si mu stěžovali na krácení státních peněz pro Akademii věd ČR. Vědecké bádání nemá podle Klause pro Česko vyšší význam než například zdravotnictví nebo policie, které také musí šetřit. Den po odeslání písemné stížnosti vědců premiér Jan Fischer oznámil, že je vláda připravena posílit rozpočtový příspěvek pro AV v roce 2010 o půl miliardy korun. Předtím měl být krácen z 5,88 na 4,92 miliardy.

Prezident akademikům v odpovědi sdělil, že jako člověk z akademického prostředí jejich obavám rozumí, jako ekonom a prezident s nimi ale souhlasit nemůže. Existence Akademie věd a dalších vědeckých a výzkumných pracovišť podle něj ohrožena není. Představu, že vědecké bádání má pro budoucnost Česka větší význam než například zdravotnictví nebo policie, označil za iluzi.

Zároveň Klaus připomněl, že kvůli světové finanční krizi a s ní související ekonomické recesi musí šetřit i jiné oblasti státní správy. „Mám za to, že je příliš pohodlné trvat pouze na axiomu, že věda má specifické výjimečné postavení, a že se jí proto standardní těžkosti, kterým čelí celá společnost, nemají týkat. Opak je pravdou,“ napsal prezident.

Vědci z AV protestovali proti tomu, že vláda chtěla krátit její finanční prostředky ve prospěch grantových agentur a aplikovaného výzkumu v průmyslu. Dotace Akademii věd měla v příštím roce klesnout z letošních 5,88 miliardy na 4,92 miliardy a do roku 2012 na 3,03 miliardy korun. Proti záměru vlády se vyslovila řada vědeckých institucí i vědeckých osobností doma i v zahraničí. Na stranu vlády se naopak postavily třeba Hospodářská komora a Svaz průmyslu a dopravy.

Klaus v dopise rovněž upozornil, že další vývoj bude záležet na vládě, která vzejde z podzimních předčasných voleb. Vybrat si podle něj lze „cestu razantních úspor a uvolňování prostoru pro přirozené samoléčivé schopnosti našeho společenského organismu, či naopak cestu dalšího nebezpečného zadlužování a dirigistického svazování kreativní potence lidí v naší zemi“.

Jiří Drahoš a Václav Pačes
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK