Co s poškozenými bankovkami?

Praha - Jak postupovat, jestliže se vám do peněženky dostane poškozená bankovka? V případě běžného opotřebení by ji měly přijmout všechny komerční banky. Pokud však neoddiskutovatelně chybí její část, obraťte se na Českou národní banku. Lidé nejčastěji vyměňují roztržené bankovky, které již mají za sebou bohatou minulost. Když se bankovka například dostane do pračky, změní se pouze její odstín a většinou nepřijde o ochranné prvky. Většina bank ji tudíž vymění zdarma.

Může se stát, že banka odmítne poškozenou bankovku přijmout?

Běžně poškozená bankovka by neměla být komerční bankou odmítnuta. Banky by ovšem nemusely uznat výměnu bankovky poškozené například ohněm nebo podobným drastickým zásahem. Takové mají šanci v České národní bance, jak potvrdil Tomáš Hládek z ČNB. Komerční banky by si měly poradit také s výměnou roztržených či vypraných peněz.

Tomáš Hládek a Bohuslav Zíma ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Roztrhli jste bankovku a máte jen její část?

Nyní přichází na řadu ČNB. Pokud u bankovky chybí kus papíru, banka vyplatí poměrnou část její hodnoty. To znamená, že za polovinu stokoruny ČNB poskytne zhruba padesát korun. Velikost chybějící části je pak posuzována speciální mřížkou, která určí, jaká část bankovky byla předložena a kolik jí chybí. Dobrou zprávou je, jestliže u bankovky chybí méně než čtvrtina, banka vyplatí hodnotu bankovky v plné výši. Utržený roh by tedy neměl být problém.
Pokud se zbývající část bankovky pohybuje mezi polovinou a třemi čtvrtinami, ČNB ze svých útrob vydá polovinu částky. Jestliže však přijdete s kouskem bankovky menším, než je jedna čtvrtina, nemá cenu banku ani navštěvovat.

Zabývají se banky i poškozenými mincemi?

Ano, a to podle příslušné vyhlášky. V okamžiku, kdy není pochyb, jaké hodnoty byla mince původně, je plně nahrazena. Pokud je však mince zcela nečitelná a například roztavena natolik, že není možné určit její nominální hodnotu, vyměněna není.

Dovezete si z dovolené poškozenou bankovku cizí měny. Co s tím?

Komerční banky obecně nemají povinnost měnit peníze cizí měny. ČNB na tuto výměnu nemá ani prostředky, ale může posoudit stav bankovky a podle jejího doporučení by se pak měla komerční banka řídit.
Některé banky tyto služby poskytují, ovšem za poplatek. Záleží opět na míře poškození. Ale pozor, komerční banka může chtít poplatek i za výměnu bankovek domácí měny, naštěstí se tak neděje příliš často. Záleží na sazebníku banky.

Může obchodník odmítnout určitou bankovku?

Nemůže. „V případě, že je bankovka pravá a obchodník nemá podezření, že byla padělána, měl by ji přijmout,“ uvedl Hládek. Neměla by však být znatelně poškozená, při běžném opotřebení by si s ní měl obchodník poradit.

  • Poškozená bankovka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1033/103273.jpg
  • Bankovky a mince eura autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/11/1098.jpg