V Irsku je na podpoře nejvíce lidí od roku 1922

Dublin - Míra nezaměstnanosti v Irsku stoupla v červnu na 12,2 procenta, tedy nejvýše od dubna 1995. Na podpoře je ale nyní nejvíce lidí od vzniku samostatného Irska v roce 1922. Když totiž nezaměstnanost v Irsku v květnu 1995 naposledy vzrostla na 12,2 procenta, byl pracovní trh Irska mnohem menší, než je dnes. Bez práce tedy bylo v absolutních číslech mnohem méně lidí.

Nezaměstnanost stoupla z červnových 11,9 procenta. Na počátku roku 2007 se přitom pohybovala kolem čtyř procent. Počet lidí, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti, za poslední rok vzrostl o 83 procent na 435 735 osob. Rušení pracovních míst přitom není v Irsku zdaleka u konce. Analytici očekávají, že do konce letošního roku se nezaměstnanost zvýší na 13,9 procenta a v příštím roce až na 15,5 procenta.

K růstu nezaměstnanosti v Irsku stejně jako v dalších zemích Evropské unie přispívá ekonomická recese, která přiměla místní podniky výrazně omezit náklady a propouštět. Irsko doplatilo na vysokou závislost na realitním trhu a stavebnictví. V zemi také silně investovaly americké firmy, recese ve Spojených státech na Irsko tedy dolehla mnohem tíživěji než na ostatní evropské státy.

Irsko bylo první zemí eurozóny, která spadla do recese. V loňském roce se irská ekonomika propadla o 2,3 procenta a zaznamenala tak první pokles od roku 1983. V letošním roce vláda očekává snížení hrubého domácího produktu o 6,5 procenta.