Vánoce jsou tady. Alespoň podle obchodního domu Harrods

Londýn - Přestože zrovna vrcholí letní sezona, luxusní londýnský obchodní dům Harrods je už nyní připravený na Vánoce. Ve svém santaclausovském oddělení již zákazníkům nabízí zhruba dva tisíce produktů, od ozdob za tři dolary až po stromky za čtyři tisíce dolarů (v přepočtu přibližně 72 tisíc korun). Harrods je tradičně prvním z obchodních domů, který představuje vánoční sortiment. Odborníci ovšem očekávají, že v letošním roce budou všechny obchody nabízet vánoční zboží kvůli krizi dříve.

„Letos bude zajímavé sledovat, kolik lidí přijde do obchodu dříve. Jsme totiž v recesi, je tu úvěrová krize a lidé možná budou chtít plánovat Vánoce postupně,“ říká manažerka obchodního domu Katharine Wittyová. Kvůli obavám z propadu tržeb obchody letos nabídnou vánoční zboží v předstihu. „Dlouhé vánoční období umožňuje lidem nakupovat více zboží,“ vysvětluje analytička Helena Horská.

Přesto budou letos zřejmě Vánoce skromnější, a to nejen ve Velké Británii, ale i v České republice. Ovlivní je podle analytiků hlavně rostoucí míra nezaměstnanosti.

Harrods zahájil vánoční prodeje (zdroj: ČT24)

I tak by ale měly být letos Vánoce skromnější. Lidé si nebudou moct dovolit tolik, jak byli dříve zvyklí. Většina tuzemských obchodních řetězců vánoční kampaň spouští na podzim.