Lidí bez práce v České republice stále přibývá

Praha - Český statistický úřad zveřejní údaje o vývoji nezaměstnanosti v červenci. Podle různých odhadů to nebudou hezká čísla. Lidí bez práce totiž v tuzemsku přibývá nejrychleji od konce devadesátých let. A přestože evropské ekonomiky vykazují náznaky oživení, nezaměstnanost bude podle všeho ještě stoupat. Jen během posledního roku ztratilo práci 114 tisíc lidí. I kvůli příchodů absolventů na trh práce podle odhadů analytiků nejspíš stoupla z červnových osmi v červenci až na 8,4 procenta.

Podle slov profesora ekonomie Univerzity Karlovy v Praze Michala Mejstříka je v tuto chvíli důležité si uvědomit, že ztratit pracovní místa neznamená, že zítra, s prvním oživením ekonomiky, budou získána zpět. „Máme zprávy z průmyslu, kdy podniky jedou skutečně, některé, na 30 % kapacit a opravdu jejich propouštění neodpovídá tomuto využití kapacit, tzn. lze očekávat další propouštění,“ řekl České televizi Boris Dlouhý ze Svazu průmyslu a dopravy.

Nezaměstnanost se na přelomu roku může přiblížit k dvojciferným číslům

Nezaměstnanost stále roste (zdroj: ČT24)

A podle některých analytiků bude trend klesající zaměstnanosti v Česku pokračovat i nadále, ale pomalejším tempem. Podle černého scénáře by se mohla nezaměstnanost na přelomu roku přiblížit dvojciferným číslům. „Dá se čekat, že teprve až zhruba v polovině příštího roku by se v ekonomice mohly ve větší míře objevovat nová pracovní místa, která by dosavadní negativní trend trhu práce mohla konečně zlomit,“ komentoval situaci analytik ČSOB Petr Dufek.

Dopad recese na trh práce už pocítilo například středočeské Stříbro. Tamní velký zaměstnavatel Alcoa Fujicora totiž přesouvá výrobu do Rumunska a v osmi tisícovém městě je nově bez práce každý čtvrtý dospělý.