ČSA stojí na pokraji hromadného propouštění

Praha - České aerolinie se budou hromadně zbavovat svých zaměstnanců. Vedení společnosti zahajuje sérii jednání s jednotlivými odborovými organizacemi o plánu na propuštění až 860 zaměstnanců. Teprve po skončení jednání bude jasné, kterých profesí se to dotkne nejvíce. Propouštění se ale zřejmě nevyhne ani pilotům, mechanikům či letuškám. Nezaměstnanost v Česku stoupá, červencové údaje dnes zveřejní ministerstvo práce a sociálních věcí.

I v letní sezóně klesají Českým aeroliniím zisky oproti původním předpokladům. Na začátek podzimu už proto firma nahlásila úsporná opatření. Kromě zrušení jediné celoroční dálkové linky Praha - New York, čeká omezení i evropskou síť.

O hromadném propouštění se v ČSA hovořilo již v dubnu. Nakonec se zaměstnanci spokojili s nižší mzdou. Podobný postup volí i lidé pracující v jiných firmách. „Přistupují na snížení platu, omezení pracovní doby, nechají si nařizovat dovolené,“ vyjádřil se místopředseda ČMKOS Vít Samek.

Nezaměstnanost Českých aerolinií (zdroj: ČT24)

Nezaměstnaných v Česku ale stále rapidně přibývá. Podle analytiků se jejich počet v červenci zvýšil na 8,4 procenta. Přesná čísla dnes zveřejní Český statistický úřad.