Propad lotyšského hospodářství zrychlil na téměř 20 procent

Riga - Druhé čtvrtletí bylo pro lotyšskou ekonomiku ještě tragičtější než první. Hrubý domácí produkt země se propadl o 19,6 procenta. Již v prvním čtvrtletí přitom hospodářství Lotyšska kleslo o 18 procent. Přesto je výsledek za druhý kvartál mírně lepší, než očekávali analytici. Ti se obávali, že se ekonomika pobaltské země propadne o 22 procent.

„Je dobře, že jsou vidět určité známky stabilizace, protože ten propad nebyl o 22 až 25 procent,“ komentoval dnešní sdělení lotyšského statistického úřadu analytik finančního ústavu SEB Andris Vilks. Zároveň dodal, že za rok by už mohlo krizí těžce poškozené hospodářství Lotyšska opět růst. Za celý letošní rok by se tamní ekonomika měla propadnout zhruba o 18 procent.

Podobně špatné výsledky jako Lotyšsko hlásí i další dvě pobaltské země. Hrubý domácí produkt Litvy se ve druhém čtvrtletí propadl o 22,4 procenta. Na estonské údaje se zatím čeká, odborníci ale předpokládají, že ani jeho výsledek nebude příliš pozitivní.

Lotyšsko se kvůli problémům své ekonomiky odhodlalo k nástupu na drastickou ozdravnou kúru. Škrtat se odhodlalo v penzích i sociálních dávkách. Důchody se vláda rozhodla snížit o 20 procent, v případě, že si penzista přivydělává, dokonce o 70 procent. O 20 procent letos klesnou také platy státních úředníků.