DiPascali - Madoffova pravá ruka - se přiznal k podvodům

New York - Frank DiPascali (52), který byl dlouhou dobu pravou rukou finančníka Bernarda Madoffa, byl obviněn z řady trestných činů mimo jiné z konspirace, podvodu s cennými papíry, podvodu při investičním poradenství, falšování záznamů, praní špinavých peněz či křivého svědectví. Soudu své nekalé chování přiznal a chce spolupracovat na odhalování dalších lidí zapletených do Madoffovy kauzy. Podvodník století byl již koncem června odsouzen ke 150 letům odnětí svobody. Podle obžaloby zpronevěřil až 65 miliard dolarů (zhruba 1,2 bilionu korun). DiPascalimu hrozí za některé ze zločinů, z nichž je obviněn, až 20 let vězení.

„Dnes tu stojím, abych vám řekl, že jsem od počátku devadesátých let do roku 2008 pomáhal Berniemu Madoffovi a dalším lidem dělat podvody,“ řekl DiPascali soudu. Za své činy se omluvil a dodal, že se k nim uchýlil z přílišné loajality ke svému nadřízenému.

DiPascali, který býval Madoffovou pravou rukou nyní doufá, že by mu přiznání a dohoda o spolupráci podepsaná s americkou vládou mohly pomoci dostat nižší trest.

Madoffova investiční společnost Bernard L. Madoff Investment Securities desítky let fungovala na základě takzvaného Ponziho schématu. Stejně fungují například pyramidové hry, lidově zvané letadlo, kdy první klienti dostávají výnosy z peněz klientů, kteří se zapojí později. Na ty poslední klienty už ale žádné peníze nezbývají.

DiPascali pracoval 33 let v divizi investičního poradenství Madoffova podniku. Řadu let přitom zastával funkci finančního ředitele a Madoffova zástupce. Ten se dříve těšil výborné pověsti a do jeho investiční společnosti vložila peníze řada bohatých a známých lidí i věhlasných nadací. V minulosti byl i šéfem společnosti Nasdaq Stock Market, která je organizátorem trhu cenných papírů.

Finančníka Bernarda Madoffa, odsouzeného ke 150 letům vězení za rozsáhlé podvody, odvádí policie.
Zdroj: ČT24