Čína oficiálně uvěznila čtyři manažery firmy Rio Tinto

Peking - Čína oficiálně uvěznila čtyři zaměstnance nadnárodní těžební společnosti Rio Tinto, kteří jsou podezřelí z krádeže obchodních tajemství a úplatkářství. Čtveřice manažerů byla již od začátku června ve vazbě, Číňané je zadrželi uprostřed cenových vyjednávání. Anglo-australská Rio Tinto ale jakékoliv nekalé praktiky svých zaměstnanců popírá a obvinění považuje za vykonstruované.

Mezi zadrženými jsou tři Číňané a jeden Australan. Čína je viní z využívání „nepatřičných prostředků“ k získání obchodních tajemství týkajících se čínského ocelářského průmyslu. Údajně se měli snažit uplácet pracovníky tamních oceláren, aby se dostali k důvěrným informacím o vyjednávací pozici Číny.

Jaké hrozí manažerům tresty?

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Za krádež obchodních tajemství hrozí v Číně až tři roky vězení, v mimořádně závažných případech to však může být až sedm let vězení. Zatím ale zřejmě nepadlo obvinění z krádeže státního tajemství, o kterém se v souvislosti s tímto případem hovořilo dříve a při kterém by manažerům hrozily mnohem tvrdší tresty.

Náměstek čínského ministra obchodu Fu C'-Jing:

„Čína je právním státem. Věřím, že čínský soudní systém na základě faktů a čínského práva vydá spravedlivý trest.“


„Spravedlivý trest, o kterém mluví čínská vláda, nemusí nutně znamenat mírný trest,“ upozorňuje právník společnosti Giant&Goal Chao Ťin-Sun. Situaci zadržených manažerů komplikuje fakt, že nemají přístup k právní pomoci. To se nelíbí zejména Austrálii, jejíž občanství má jeden z obviněných Stern Hu. „Vyzýváme Čínu, aby zpřístupnila panu Huovi všechnu ochranu vyplývající z čínského práva včetně přístupu k právnímu zastoupení,“ uvedlo australské ministerstvo zahraničí.

Obvinění může být vykonstruované

Obvinění čtveřice manažerů Ria Tinta může být vykonstruované. Objevilo se totiž krátce poté, co Rio Tinto zrušilo plány na spojení s čínským konkurentem Chinalco v hodnotě 19,5 miliardy dolarů (355 miliard korun) a dalo přednost konkurenčnímu BHP Billinton.

Podle některých odborníků může za uvězněním manažerů stát také snaha Číny platit za železnou rudu dodavatelům co nejméně. Kvůli tomu se vyjednávání s Riem Tintem o cenách na příští rok značně protahují. Významné průmyslové podniky ovšem kauzu podrobně sledují, protože může do budoucna ovlivnit důvěryhodnost podnikatelského prostředí v Číně.

Těžba železné rudy v Číně
Zdroj: ČT24