Jablonex Group prodává výrobní areály v Jablonci a Železném Brodě

Jablonec nad Nisou - Areály sklářské a bižuterní společnosti Jablonex Group v Jablonci a nedalekém Železném Brodě jsou na prodej. Nabídku tří komplexů, dohromady za více než 414 milionů korun, zveřejnila pražská realitní kancelář RAK. Jedno z největších sklářských uskupení v zemi se tak po čtyřech letech rozpadá. Už delší dobu jedná Jablonex o prodeji areálů bývalé Ornely v Desné a Zásadě. O ty projevila zájem Preciosa. Na prodej je také výrobce mincí a medailí Česká mincovna.

Jablonex Group patřil k největším výrobcům bižuterie na světě. Skupina se zaměřovala na výrobu sklářské suroviny, bižuterních polotovarů, zejména perel, a hotové bižuterie. Její součástí je i jediná česká mincovna. Uskupení vzniklo na podzim 2005 spojením Ornely, Jablonexu, Bižuterie České mincovny, Železnobrodského skla a Bohemian Jewellery. Po čtyřech letech tak uskupení končí.

Před rokem se akcionáři rozhodli nabídnout firmu k prodeji, protože se rozcházeli v názoru, jak ji vést v boji se silnou korunou a asijskou konkurencí. Společnost s dvoumiliardovým obratem ovládá a.s. MPCF Consulting. Vlastní ji dvě desítky fyzických osob, většinou manažerů zaniklých sklářských podniků. K prodeji loni nabídli osmadevadesát procent akcií, zájem o ně mělo dvacet investorů. Prodej ale zkomplikovala hospodářská krize, a tak se na jaře vlastníci rozhodli prodat podnik po částech.

Přednost měli dostat zájemci, kteří působí v oboru a mají předpoklady výrobu zachovat a dál rozvíjet. To ale nakonec platí jen pro bývalou Ornelu a pro Českou mincovnu, které se prodávají i se zaměstnanci. V ostatních podnicích firma postupně ukončuje výrobu a pracovníky propouští.