Benzin výrazně zdražil, o korunu za den

Praha - Benzin v průběhu jediného dne podražil skoro o korunu a stojí tak nejvíc od začátku prázdnin. Litr Naturalu 95 tak motoristi v současnosti natankují v průměru za 29 korun a podle odborníků ještě není zdražování konec. Atakování třicetikorunové hranice je na spadnutí. Celé prázdniny přitom benzin spíše zlevňoval. Nynější skok je nejprudším od začátku září 2005, kdy řádil ve Spojených státech hurikán Katrina, který vyřadil z provozu řadu rafinerií. Dražší je i nafta, jeden její litr vyjde na 26,53 korun. Analytici mají jasno, ceny zvedla ropa a slabší koruna.

„Za růstem cen jednoznačně stojí růst ropy na světových trzích, v podstatě od poloviny července se cena ropy zvýšila o 13 procent,“ tvrdí Petr Čermák, analytik ze společnosti Colosseum. Cena ropy tedy vzrostla zhruba na 70 dolarů za barel. Loni sice tankovali řidiči ještě dráže, litr benzinu tehdy vyšel v průměru na 32 korun, ale tehdy byl barel ropy dvakrát dražší, než je dnes.

Petr Čermák pro ČT24:

„Ten rozdíl v ceně ropy je, velmi významným faktorem je ale i kurz české koruny vůči dolaru a koruna byla v loňském roce daleko silnější než letos.“


Uběhlo šest měsíců a cena ropy spadla na minimum. Barel se prodával i za cenu kolem 30 dolarů. Do konce roku by se podle odhadů analytiků měl držet mezi 60 až 80 dolary. „V případě nějakého razantního růstu, kdy by ceny ropy přelétly příliš vysoko hranici osmdesáti dolarů, by to byl pro ekonomiky problém a zbrzdilo by to oživení,“ varuje analytik společnosti Fio Josef Novotný. Fatih Birol, hlavní ekonom Mezinárodní agentury pro energii, pak doplňuje, že růst cen uškodí hlavně zemím, které ropu dovážejí.

Za vysoké ceny mohou spekulanti

Podle mnohých expertů mohou za nárůst cen ropy ve velké míře spekulanti. „Spekulanti mají na ropu poměrně významný vliv. Odhaduje se, že zhruba okolo poloviny veškerých obchodů provádí právě spekulanti. To nebezpečí pro ropu pak nepředstavuje přímo přítomnost spekulantů na trhu, ale především to, že těch spekulantů je malý počet a mají poměrně velké finanční prostředky,“ domnívá se analytik Novotný. Odborníci pak upozorňují, že by případné kroky k omezení obchodů spekulantů měly být dohodnuty mezinárodně. Jinak hrozí, že se spekulanti přemístí jinam.

Marek Loužek hostem Ekonomiky ČT24:

„Zabránit se tomu nedá, ropu si totiž na trhu může koupit každý. Spekulanti tady byli, jsou a budou, a to nejen na akciových, ale i na komoditních trzích. Je zajímavé, že cena kolísá jako na houpačce poslední tři roky daleko více než například ceny akcií.“


Cenu ropy ovlivní i to, jaký o ni bude zájem skutečný. Mezinárodní agentura pro energii očekává, že poptávka letos i napřesrok stoupne. A to zejména kvůli dvěma asijským zemím – Číně a Indii. Spotřeba strategické suroviny zde totiž roste. Letos sice loňský zájem o ropu překonán nebude, rok 2010 by už ale měl být ve znamení meziročního růstu.