Raiffeisenbank zaznamenala z českých bank největší nárůst zisku

Praha - Pátá největší banka v Česku Raiffeisenbank v prvním pololetí zvýšila čistý zisk meziročně o čtvrtinu na 995,1 milionu korun. Z předních tuzemských bank tak vykázala nejsilnější meziroční růst ziskovosti. Dobré výsledky přinesly bance především větší výnosy z úroků a také příliv nových klientů. I přes pokračující obchodní expanzi a mírný nárůst počtu zaměstnanců však Raiffeisenbank dokázala snížit náklady. Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek činily 1,03 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 82 procent.

„První polovina roku byla pro banku náročná, ale navzdory výraznému ekonomickému propadu se nám podařilo pokračovat v růstu. V příštích měsících čekáme další zhoršení dopadů ekonomické krize a zvýšení nákladů na úvěrové riziko napříč trhem,“ uvedl k výsledkům výkonný ředitel pro retailové bankovnictví Mário Drosc.

ČSOB v pololetí stoupl čistý zisk o 7,3 procenta na 5,92 miliardy korun. Ostatním velkým bankám zisk klesl. České spořitelně meziročně o 4,4 procenta na 6,3 miliardy korun, GE Money Bank o 19,6 procenta na 1,23 miliardy korun, Komerční bance o desetinu na 5,8 miliardy korun a UniCredit Bank o takřka polovinu na 1,2 miliardy korun.