Rozhovory OSN o ochraně klimatu žádný pokrok nepřinesly

Bonn - Pětidenní rozhovory OSN o ochraně klimatu v Bonnu nepřinesly podle komentátorů a tiskových agentur žádný velký pokrok. I představitelé OSN připouštějí, že jednání, které mělo nastínit podobu nové světové dohody o snížení emisí skleníkových plynů, se zadrhlo na mrtvém bodě. Bonnských rozhovorů se zúčastnilo kolem 2400 expertů z celého světa. Jednání mělo posunout kupředu návrh nové dohody, která má být přijata v prosinci na světové konferenci o klimatu v Kodani.

Dokument má navázat na kjótský protokol o snižování vypouštění skleníkových plynů, který platí do roku 2012. V něm se 37 průmyslových zemí zavázalo omezit emise ve srovnání s rokem 1990 o pět procent. K materiálu se ale nepřipojili největší znečišťovatelé ovzduší. USA ho neratifikovaly. Na Čínu a Indii se nevztahuje. Nový pakt by měl vtáhnout do hry i je.

Podle šéfa sekretariátu OSN pro změny klimatu Yvo de Boera jednání v Bonnu zaznamenalo jen malý posun. „Pokud budeme pokračovat tímto tempem, nedokážeme to (uzavřít dohodu v Kodani),“ uvedl de Boer podle agentury Reuters na tiskové konferenci.

Dodal, že před kodaňským summitem zbývá ještě 15 dní jednání. Odehrají se na přelomu září a října v Bangkoku a v listopadu v Barceloně. „Bez dohody v Kodani by se změny klimatu dostaly mimo kontrolu,“ citovala de Boera agentura DPA. Odklad by podle něj představoval „cestu ke globální katastrofě“. Organizace na ochranu životního prostředí se obávají krachu kodaňského jednání.

Odborníci se shodují v tom, že zapojení největších ekonomik rozvojového světa jako Číny, Indie, Brazílie, Indonésie či Mexika, je pro úspěch kodaňské konference klíčové. Rozvojové státy však po vyspělých požadují, aby jejich přechod na nové nízkouhlíkové technologie financovaly. Především o finančních otázkách by měli jednat představitelé největších ekonomik (G20) v září v Pittsburghu.