Asijské akciové trhy zažívají prudký pokles

Peking - Čínský akciový trh se dnes propadl o téměř 6 procent a zažil nejhlubší pokles za 9 měsíců. Prudké ztráty dnes postihly i burzu v Tokiu. Japonský akciový trh zahájil nový týden propadem o více než tři procenta z pátečního desetiměsíčního maxima. Akcie klesaly i jinde v Asii a v Tichomoří. Jihokorejský index KCSPI ztratil 2,8 procenta, tchajwanská burza oslabila o téměř dvě procenta. Akcie na burze v Bombaji klesly o více než 2 procenta a Austrálie hlásila pokles o 1,6 procenta.

Ze 14měsíčního maxima 3 478 bodů dosaženého před 2 týdny sestoupil index již o 17,5 procenta. Tomuto vývoji předcházela několikaměsíční vlna růstu, kdy čínské akcie díky oživení domácí ekonomiky získaly více než 90 procent. Investoři se však nyní začali obávat, že tak silný růst akcií byl přehnaný, zejména ve světle méně povzbudivých ekonomických údajů za červenec.

"Čínské burzy si za období, kdy ostatní trhy velmi výrazně klesaly, připsaly jako jediné zisky. To znamená, že je na pořadu dne korekce. Ta je logická, protože po těch výrazných ziscích je potřeba, aby se trhy vyčistily,” tvrdí makléřka společnosti Patria Direct Tereza Špačková. Nejhůře se vedlo těžařským firmám. Cena ropy totiž v porovnání s minulým týdnem klesla zhruba o pět dolarů na 67 dolarů za barel.

Asijské akciové trhy zažívají pád (zdroj: ČT24)

Japonský akciový trh zahájil nový týden propadem o více než 3 procenta z pátečního desetiměsíčního maxima. Investoři přikročili k vybírání zisků z předešlé vlny růstu. Přiměl je k tomu zejména růst kurzu jenu a obavy investorů z vývoje americké a globální ekonomiky. Přitom Japonsko dnes přišlo se zprávou nárůstu ekonomiky o 0,9 procenta proti předchozím 3 měsícům. Díky tomu se mělo vymanit ze své nejdelší recese od druhé světové války díky růstu exportu a vládním výdajům.

K poklesu japonské burzy přispěl také posilující jen, který neprospívá tamním vývozcům. “Například Honda nebo Sony odepsaly až čtyři procenta. Posilující jen, čím je silnější, tím vlastně snižuje potenciální zisky místních exportérů,” vysvětluje Špačková.

Index Nikkei 225 v závěru klesl o 3,1 procenta na 10 268,61 bodu. Z
pátečního maxima od loňského října tak sestoupil nejníže za dva týdny a
zaznamenal nejhlubší jednodenní procentuální pokles od konce března.

  • Tereza Špačková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1053/105291.jpg
  • Akcie v Asii zažívají pád autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1053/105292.jpg