Janotovy škrty v rozpočtu odborníci vítají

Praha – Odborníci vítají iniciativu ministra financí Eduarda Janoty na seškrtání výdajů státního rozpočtu. Liší se však názory na návrhy ohledně zvýšení daní, které přinese například zdražení potravin. Janota chce snížit schodek rozpočtu v příštím roce o více než 70 miliard korun. Navrhuje zvýšit dolní sazbu DPH z 9 na 11 procent a horní z 19 na 20 procent. Počítá i se zvýšením spotřební daně z benzinu a nafty o korunu na litr a se snížením výdajů rozpočtu o 40 miliard korun.

„Janotův návrh je dost přesně tím, co by ekonom čekal od ministra financí v situaci, v níž se české veřejné finance ocitly,“ řekl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl by od vlády nestraníků čekal, že bude drsnější. „Že to nedá takto sežrat občanům přes vyšší daně, ale že každý rezort tvrdě ušetří ve své rozpočtové výdajové kolonce. Úplně stejně to teď musí dělat každá firma, ta teď také nemůže jednoduše zdražit,“ upozornil.

Těmi, kdo se staví k Janotovým návrhům spíše rezervovaně, jsou politici. „Pro nás je nepřijatelné navyšování nepřímých daní. Umíme si představit navýšení přímých daní,“ uvedl dnes na tiskové konferenci předseda ČSSD Jiří Paroubek. Proti se staví i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. „S Janotovým návrhem stoprocentně nesouhlasím, ale nejhorší je neudělat nic,“ řekl Kalousek.

Miroslav Kalousek pro ČT24:

„TOP 09 zveřejní svůj program, kde bude navrhovat změny zejména v mandatorních výdajích, což je změna chování v ekonomicky-sociálních systémech, bez této změny chování se nemůžeme dobrat rozumnému výsledku.“

Podle Kalouska Janota namixoval změny na příjmové i výdajové straně rozpočtu aniž uvažoval o ideových východiscích. Se změnou daní naopak souhlasí poslanec ODS Michal Doktor, ale navrhuje jiný postup než ministr financí – sbližování daní.

Schodek rozpočtu může být 230 miliard korun

„Lépe bude fungovat zvýšení dolní sazby o 2 až 2,5 procenta a snížení horní sazby z 19 na 18 procent. Pokryjeme tím celé spektrum spotřebitelů,“ vysvětlil Doktor. Poslanec také navrhuje zrušit daň z nemovitosti. „Na ní stát dlouhodobě prodělává. Nahradil bych ji administrativním poplatkem,“ dodal.

Pokud se nepodaří změnit příjmy a výdaje státního rozpočtu, bude podle Janoty navrhovaný schodek státního rozpočtu na příští rok činit 230 miliard korun. Jestliže se podaří změny prosadit, bude navrhovaný schodek asi 160 miliard korun. Janota plánuje i zdvojnásobení daně z nemovitostí. Daň z převodů nemovitostí by podle něj měla stoupnout ze tří na pět procent. Chce také zvýšit stropy na zdravotní a sociální pojištění.