Živnostníky a chudé rodiny bolí krize nejvíce, tvrdí MPSV

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo novou analýzu o životní úrovni českých domácností. Informuje zde, jak se s ekonomickou recesí vyrovnávají čeští obyvatelé. Krize tak podle ministerstva v Česku nejvíce dopadá na chudé rodiny a na živnostníky. Podnikatelé jsou na tom nyní hůře než zaměstnanci. Naopak nejlépe hospodářskou recesi zvládají důchodci a bezdětné rodiny. MPSV rovněž zaznamenalo zvýšení žádostí o podporu v nezaměstnanosti a nižší výplaty nemocenských dávek. Píší o tom dnešní Hospodářské noviny.

Čistý reálný příjem domácností zaměstnanců bez dětí stoupl mezi prvním čtvrtletím loňska a stejným obdobím letošního roku o 8,6 procenta, důchodci si polepšili o 5,5 procenta. Průměrný důchod během posledního roku vzrostl o víc než 800 korun a v přepočtu na jednoho člena domácnosti důchodci mají 10 316 Kč.

Pokles o 2,4 procenta na 30 046 zaznamenaly příjmy rodin podnikatelů a především živnostníků. Po přičtení inflace pokles životní úrovně dosahuje 4,4 procenta. Zatímco v prvním čtvrtletí loňského roku měly rodiny podnikatelů o tisíc korun měsíčně více než rodiny zaměstnanců, nyní je situace opačná. Podnikatelé si vydělají měsíčně o 1 600 korun méně než zaměstnanci.

V prvním čtvrtletí vyplatil stát na podpoře v nezaměstnanosti 3,1 miliardy korun, tedy o 65 procent více než v minulém roce. Na nemocenské šlo 7,2 miliardy, o pětinu méně než před rokem.

Živnostenský list
Zdroj: ČT24