Majitelé platebních karet jsou proti hackerům většinou bezmocní

Washington – Americké úřady v těchto dnech řeší největší případ krádeže osobních dat ve Spojených státech. Tříčlenná skupina internetových hackerů možná získala přístup ke 130 milionům čísel kreditních karet, které chtěla zneužít, a připravit tak majitele o peníze. Podobné útoky, i když v menším měřítku, jsou stále častější i u nás. Policie hovoří o desítkách případů. Při pečlivě připravovaném útoku přes elektronické mosty se majitel účtu v mnoha případech stává bezmocnou obětí.

V čele tříčlenné skupiny, která ukradla údaje o 130 milionech platebních karet stál podle amerických úřadů osmadvacetiletý internetový hacker Albert Gonzales z Miami. Jeho dva spojenci jsou pravděpodobně z Ruska. „K tomu odcizení dat došlo u tří největších společností, které zpracovávají platby na kreditních kartách, takže to skutečně byl zásah do centra a je vidět, že to byl velmi profesionální útok,“ tvrdí expert na mobilní technologie Jan Lodl.

„Běžný uživatel s tím moc nenadělá. Může si pouze pojistit platební kartu, sledovat transakce nebo výpisy z účtu a dávat pozor, jestli se tam něco neztrácí,“ tvrdí bezpečnostní expert na výpočetní technologie Jiří Nápravník. Nejpoužívanějším trikem je ten, že podvodník založí fiktivní internetovou firmu a při nákupu fiktivního zboží mu zákazníci sami pošlou udaje o svých kartách.

Internetové krádeže se nevyhýbají ani Česku

Podobné případy zneužití mezer v zabezpečení bankovního systému, i když v mnohem menším měřítku, se dějí také v České republice. „Byly to částky ve výši běžně povoleného platebního čerpání. Z pohledu dolarové ciziny téměř nezajímavé, pro českého občana je to ale obnos jedné výplaty,“ poznamenal Nápravník.

Mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová:

„Klientům doporučujeme, aby si vybírali jenom takzvané důvěryhodné obchodníky, tj. ty, kteří využívají vysoký stupeň zabezpečení přenosu dat. To znamená, že ta data nejsou veřejně dostupná, jsou zašifrovaná. Pozná se to jednoduše. Buďto mají na svých stránkách zlatý rámeček, nebo mají loga Visy a Master Cardu.“

Tuzemské banky budou za zneužití platební karty od 1. listopadu ručit. Majitel účtu pak ponese při její ztrátě nebo odcizení jen spoluúčast do výše 4 tisíc korun. Tresty pro počítačové piráty by se pak již do ledna měly výrazně zpřísnit. Rok vězení jim bude hrozit už za samotné přechovávání cizích dat a hesel. Doteď jim musela policie prokázat, že tato data chtěli opravdu zneužít.

Moderní trendy jdou internetovým hackerům bohužel vstříc. Češi si stále více zvykají na placení kartami, loni poprvé využívali platební karty víc pro platby u obchodníků než na výběry z bankomatů. Z bankomatů však lidé vybrali asi 587,5 miliardy korun, což je stále téměř třikrát tolik, než zaplatili kartami v obchodech.

Zpoždění za světem

Éra platebních karet v Česku začala teprve před patnácti lety se značným zpožděním za západní Evropou nebo Spojenými státy. Loni jich v zemi bylo skoro devět milionů, tedy o 3,5 procenta víc než v předešlém roce. Češi nejvíce využívají debetní karty, je jich zhruba 80 procent všech typů. Přibývá i kreditních karet, loni o více než pět procent na 1,3 milionu.