Důvěra investorů v německou ekonomiku na tříletém maximu

Mannheim - Důvěra investorů v německou ekonomiku se v srpnu dostala na nejlepší úroveň za více než tři roky. Index ekonomických očekávání investorů a analytiků pro Německo podle průzkumu institutu ZEW stoupl na 56,1 bodu z červencových 39,5 bodu. Vyšplhal se tak nejvýše od dubna 2006 a překonal očekávání analytiků, kteří počítali s mírnějším nárůstem na 45 bodů. Institut uvedl, že za zlepšením vyhlídek německé ekonomiky stojí stoupající průmyslové zakázky a oživení exportu.

Spolkový statistický úřad minulý týden na základě prvních odhadů oznámil, že německá ekonomika ve druhém čtvrtletí překvapivě stoupla o 0,3 procenta. Německo se tak nejspíše vymanilo z nejhlubší recese od konce druhé světové války. „Poslední vývoj HDP ukazuje, že předchozí očekávání odborníků na finanční trhy se uskutečnila. Není to však důvod k euforii. Německá ekonomika se vyvíjí souběžně se světovou ekonomikou, takže by měla oživovat pouze postupně,“ uvedl prezident ZEW Wolfgang Franz.

Ekonom Jan Bureš v rozhovoru pro ČT24:

„Německo je hodně citlivé na vývoj světového obchodu a díky jeho oživení se i Německo zvedá z hlubokých propadů a jde to vidět i na tvrdých číslech o HDP z minulého týdne, ale i na těch měkkých indikátorech, jako je například investorská důvěra.“

Německo je největší ekonomikou v Evropě. Je rovněž klíčovým trhem pro české podniky a do značné míry předurčuje, jak si povede celé české hospodářství. „Německá ekonomika je venku z recese, ale ještě není mimo nebezpečí,“ upozornil analytik Carsten Brzeski ze společnosti ING Financial Markets. „Navzdory současným číslům a krátkodobým vyhlídkám stále existují určité překážky pro skutečné oživení. Jednou z nejnaléhavějších je zhoršující se trh práce,“ dodal.

Jan Bureš
Zdroj: ČT24