Paroubek představil svůj lék na schodek rozpočtu

Praha – ČSSD přišla s vlastním receptem na rozpočtový schodek. Zalepit jej chce hlavně vyššími daněmi z příjmu nebo vyššími odvody na sociální pojištění. Podle předsedy Jiřího Paroubka by to do státní kasy přineslo dalších 20 miliard korun. Schodek rozpočtu by se tak mohl pohybovat v rozmezí 170 až 180 miliard korun.

„Vidíme prostor, kde se dá podle našeho názoru deficit snížit. Předpokládáme, že ten deficit se může dostat na nějakých přijatelných pět procent podílu z HDP a na nějakých 170 až 180 miliard korun,“ uvedl Paroubek. Janotův návrh Paroubek označil za první nástřel rozpočtu, přičemž plánovaný schodek 230 miliard korun je podle něj přehnané číslo. „Pan ministr financí začíná debatu a chce slyšet názory politických stran. My ten názor zřetelně říkáme,“ dodal.

ČSSD podle Paroubka navrhuje posílit příjmy státního rozpočtu zvýšením daně pro právnické osoby na 21 procent, daňovou progresí a sazbou 38 procent pro příjem nad 100 tisíc korun měsíčně, zavedením dědické daně a zvýšením stropu sociálního pojištění ze čtyřnásobku na šestinásobek. Příjmovou stránku rozpočtu by měly posílit také dividendy ze zisku elektrárenské společnosti ČEZ.

Jiří Paroubek navrhuje úspory (zdroj: ČT24)

Jiří Paroubek, předseda ČSSD

„Klíč vidíme v růstu příjmů. Znovu zdůrazňuji, že snižování mandatorních výdajů je science fiction, není možné to prosadit ani fakticky, ani politicky.“

Paroubek uvedl, že na straně výdajů státního rozpočtu sociální demokracie navrhuje obnovit nemocenskou v prvních třech dnech nemoci a společné zdanění manželů. ČSSD hodlá prosadit i 13. důchod a vrácení dětských přídavků a rodičovského příspěvku na úroveň před reformami, které provedla vláda Mirka Topolánka.

Na zvyšování nepřímých daní ČSSD podle Paroubka nepřistoupí. Naopak preferuje zvyšování daní přímých, a to jak pro fyzické, tak i právnické osoby. Sociální demokracie nehodlá ani škrtat důchody a sociální dávky, je ale pro omezení jejich zneužívání.

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24