Banka UBS odtajní účty tisíců podezřelých Američanů

Washington - Vlády USA a Švýcarska dnes podepsaly konečnou dohodu, která řeší případ švýcarské banky UBS. Sdělil to dnes činitel amerického ministerstva spravedlnosti. UBS se dohodou zavazuje odtajnit účty několika tisíců bohatých Američanů, kteří jsou podezřelí z toho, že se ve Spojených státech vyhýbají placení daní. Bude jich však mnohem méně, než Washington původně požadoval.

Obří švýcarská banka v rámci dnešní dohody předá americké daňové službě IRS podrobnosti o účtech 4 450 svých klientů, kteří jsou v USA nejvíce podezřelí z vlastnění daňově nepřihlášených aktiv. Spojené státy původně požadovaly, aby jim UBS předala jména až 52 000 lidí. Švýcaři takový požadavek odmítali s odkazem na povinnost zachovávat bankovní tajemství.

Švýcarská vláda k dohodě uvedla, že Spojené státy předloží Švýcarsku na základě smlouvy novou žádost. Stáhnou přitom původní požadavek odkrýt identitu 52 000 klientů UBS. Americká strana se může dostat i k dalším klientům UBS, kteří mohou IRS sdělit informace o svém majetku dobrovolně.

UBS odtajní účty Američanů (zdroj: ČT24)

„Ve smlouvě se Švýcarsko zavazuje k tomu, že prozkoumá a posoudí daně u 4450 kont. To všechno během jednoho roku. Z toho by 500 případů mělo být vyřešeno během následujících 90 dní,“ upřesnil detaily dohody švýcarský ministr financí Hans-Rudolf Merz.

Američané proti UBS vystoupili už loni a banka raději letos v únoru zaplatila pokutu 780 milionů dolarů (asi 14,2 miliardy Kč), aby nemusela porušit bankovní tajemství. Spojené státy však dál žádaly zveřejnění účtů a jejich vlastníků a začaly se toho domáhat u amerických soudů.

UBS je druhým největším správcem majetku na světě a tažení Spojených států proti této bance značně napnulo vztahy mezi Washingtonem a Bernem. UBS má v USA silnou pozici ve správě majetku klientů i v obchodování na finančních trzích a má zde na dva miliony klientů.

„Pro UBS nejsou v první řadě důležité peníze. Daleko důležitější je, jestli si dokáže obnovit svoji důvěryhodnost, protože celé švýcarské bankovnictví je založené na tajemství,“ říká analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Podobných států je víc – patří k nim Rakousko, Andorra nebo Lichtenštejnsko. Některé země, například Belgie a Lucembursko, svou neprůhlednou daňovou politiku ze zákonů už odstranily. Podobné kroky chystá Lichtenštejnsko a Andorra.