Pokusy o pojistné podvody jsou kvůli krizi častější

Praha - Množství odhalených pojistných podvodů v prvním pololetí meziročně vzrostlo. Největší domácí pojišťovny se shodly, že pokusy o ně souvisí s hospodářskou krizí. Dle světových statistik patří mezi podvody každý sedmý případ, který klient hlásí pojišťovnám. U automobilů a motocyklů prý zkouší pojišťovnu podvést dokonce třetina pojištěných.

Podle Tomáše Síkory, generálního ředitele Asociace českých pojišťoven, stojí za nárůstem pojistných podvodů dva faktory. Zaprvé se lidé snaží využít určitých sezónních záležitostí, kterými mohohou být například povodně. Jako hlavní důvod však Síkora označuje hospodářskou krizi, kdy lidé vymýšlí nejrůznější triky, jak přijít k penězům.

Vynalézavci se nebojí ani amputace končetin

Tomáš Síkora ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Lidé se však nebojí pro finance z pojistky zasáhnout ani do svého zdraví. Oproti předchozím létům tyto případy rostou, jak potvrzuje Tomáš Síkora: „Typické je poškozování končetin. Začíná to poškozováním článků na noze a končí to až nejrůznějšími amputacemi.“ I když se část pojistných hlášení povede včas odhalit jako podvod, lidé podle Síkory přichází na stále sofistikovanější metody, jak pojišťovnu okrást.

Během prvních šesti měsíců roku odhalila Česká pojišťovna (ČP) 676 pojistných podvodů za více než 121 milionů korun. Počtem případů tak už nyní dotahuje statistiku za celý loňský rok, kdy jich bylo odhaleno 703. Teze o tom, že stále vysoké počty podvodů souvisí s ekonomickou krizí, tak zůstávají v platnosti, uvedl mluvčí ČP Václav Bálek.

Podvádí se zejména v Praze a Karlovarském kraji

Nejvíce se snaží již několik let podvádět lidé z Prahy a Karlovarského kraje, nejméně na Zlínsku a v kraji Vysočina, informoval Bálek. Drtivá většina případů se podle něj i letos týkala majetkového pojištění, převažují události týkající se motorových vozidel.

Kooperativa šetřila 531 případů, z nichž ve 180 případech šlo o pokus o podvod. Celková uchráněná hodnota dosáhla 50 milionů korun, což je nárůst meziročně o 66 procent, jak potvrdil mluvčí pojišťovny Marek Vích. O tom, že nárůst je spojován primárně s hospodářskou krizí, prý svědčí i způsoby páchání. Jde o požáry hospodářských budov neprosperujících firem a jiné obdobné mechanizmy vzniku škod, dodal.

ČSOB Pojišťovna provedla 167 kontrolních šetření, kterými uchránila 17 milionů korun. Meziročně jde o hodnotu menší o šest milionů korun. Mluvčí pojišťovny Tomáš Hejda upozornil, že do Česka se vrátil fenomén úmyslného sebepoškozování. Jeho cílem je získat za takovýto úraz finanční odškodnění od pojišťovny. Také tento jev podle Hejdy zřejmě souvisí se zhoršenou finanční situací některých rodin, která nutí některé lidi k činům, které by je za normální situace ani nenapadly.

Podvádění se samozřejmě nevyplácí. Pokud pachatel způsobí svým podvodným jednáním škodu za více než půl milionu, hrozí mu trest odnětí svobody až na osm let. Maximální výše trestu za spáchání pojistného podvodu může dosáhnout až 12 let.

  • Krajina po povodních autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1027/102637.jpg
  • Logo České pojišťovny zdroj: dopravne-obchodni-centrum.mercurycentrum.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/918/91705.jpg
  • Následky požáru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1040/103982.jpg