Valná hromada Arceloru schválila i přes protesty možnou zástavu akcií

Ostrava - Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava (AMO) dnes na mimořádné valné hromadě schválila možnost zastavit vlastní akcie za pohledávky. Podle mateřské firmy ArcelorMittal, jež zástavu požadovala, se tímto krokem usnadní transakce uvnitř skupiny. Drobní akcionáři AMO proti jejímu záměru protestovali s tím, že jde pouze o fiktivní zástavu za úvěry podobnou vystavení nekrytého šeku.

Většinový vlastník ostravské huti, ArcelorMittal Holdings AG, získal možnost během pěti let zastavit až čtvrtinu vlastních kmenových akcií (v maximálním rozsahu 2,943 milionu kusů), které ve své ostravské dceřiné firmě drží. Svůj požadavek zdůvodnil usnadněním vnitroskupinových transakcí. Představenstvo ostravské huti považuje možnost zastavit akcie za přínosné řešení.

„Jaké konkrétní pohledávky budou zástavou akcií zajištěny, v jakém rozsahu a kdy, se akcionáři dozví až po skončení účetního období, v němž zástavní právo vzniklo,“ oznámil akcionářům ředitel pro vnější vztahy Jan Rafaj s tím, že schválená možnost zástavy nesouvisí s žádnou konkrétní transakcí.

Menšinoví akcionáři se bouří

Drobní akcionáři, kteří drží v AMO 3,5 procenta akcií, se domnívají, že mateřská firma ArcelorMittal potřebuje zástavu za úvěry, které ostravská huť poskytla firmám ze skupiny své matky. Formou nízkoúročených půjček jim poskytla 24,5 miliardy korun. „Při těchto transakcích přišla AMO kvůli kurzovým ztrátám o bezmála 750 milionů korun,“ prohlásil iniciátor protestu Jiří Psota.

Akcionáři dnes ráno protestovali s transparenty s nápisy „Nenecháme se oškubat“. Podle odborového předáka AMO Vítězslava Praka jde minoritním akcionářům především o vyplácení dividend. „Říkají sice, že chtějí ocelárnu, ne zastavárnu, ale o to jim nejde,“ řekl. Podle něj je potřeba do ostravské huti více investovat.