Světová produkce oceli byla v červenci nejvyšší za letošní rok

Londýn - Světová produkce oceli v červenci v meziročním srovnání dál klesala o více než deset procent, její objem však byl nejvyšší od začátku roku. Hutě díky zlepšené poptávce začaly do provozu vracet kapacity odstavené za doznívající hluboké recese. Dnes o tom informovalo Světové sdružení pro ocel (WSA).

Produkce oceli dosáhla 103,9 milionu tun a proti loňskému červenci byla nižší o 11,1 procenta. Oproti červnu však byla o čtyři procenta vyšší. Čína, která je největším světovým producentem oceli, se dokonce vymkla trendu meziročního poklesu a zvýšila v červenci výrobu oceli o téměř 13 procent na rekordních 50,7 milionu tun. Bylo to poprvé, kdy země za jeden měsíc vyrobila více než 50 milionů tun oceli. Čína se tak na celosvětové produkci podílí již téměř polovinou.

Letošních výrobních maxim v červenci dosáhly téměř všechny hlavní producentské země - Japonsko, Německo, USA, Brazílie, Turecko, Rusko i Ukrajina. Hutě po celém světě v posledních měsících posilují produkci, protože na trh se vrátili zákazníci, jimž se díky počínajícímu oživení globální ekonomiky začínají vyčerpávat zásoby. Za prvních sedm měsíců roku však zůstala produkce meziročně o 19,9 procenta nižší. Její objem v tomto období činil 652,9 milionu tun.