Pražští dopraváci zatím stávku nechystají

Praha – Odboráři pražského dopravního podniku zatím stávkovat nebudou, ale stávková pohotovost zatím trvá. Oznámil to předseda odborového sdružení pražských dopraváků Petr Pulec. Odboráři však chtějí mít svého zástupce v pracovní skupině, která má jednat o budoucím financování podniku.

O zřízení pracovní skupiny, ve které budou zástupci dopravního podniku (DP), města a organizace Ropid, rozhodlo v pondělí představenstvo podniku. Zástupci 14 odborových organizací dnes sepsali další dopis primátoru Pavlu Bémovi, ve kterém ho žádají o přístup do této skupiny. „Není třeba, abychom do toho nějak mluvili, ale chceme mít rychlé a nezprostředkované informace,“ uvedl Pulec.

Nová pracovní skupina by měla řešit přípravu dlouhodobé smlouvy, která by zajistila jiné financování společnosti než dosud. Předpokládá se, že by si Praha objednávala u DP určitý počet ujetých kilometrů, a podle toho pak bude vypočítána výše dotace, kterou dopravci přidělí. V současné době město vyhradí podniku vždy určitou dotaci, která ale neodpovídá výkonům, které si u DP objedná Ropid.

Vedení města podniku pro letošní rok přidělilo na provoz o desítky milionů méně než loni. Méně než v minulých letech dostal DP také na investice. Podle zprávy o hospodaření firmy je možné očekávat, že pokud nebude společnosti navýšena neinvestiční dotace, mohla by jeho roční ztráta být až 1,95 miliardy korun. Už v prvním čtvrtletí podnik vykázal ztrátu 2,3 miliardy korun, což bylo o 717 milionů více, než očekával.

Jedoucí metro
Zdroj: ČT24