O povinné datové schránky není zájem

Praha - O datové schránky, které mají při komunikaci s úřady nahradit doporučené dopisy, zatím není zájem. Za pět týdnů jejich fungování si ji aktivovalo jen 6 procent z 250 tisíc firem. U měst a obcí je situace ještě horší. Ze 7 tisíc se jich do systému přihlásilo jen 250. Od listopadu bude přitom používání datových schránek povinné.

„V období prázdnin není na úřadech velký provoz a také si myslím, že Češi prostě nechávají rádi věci na poslední chvíli,“ odůvodnil nízký počet schránek Petr Stiegler z České pošty. Pro zvýšení zájmu se proto chystá několik kampaní. „Chystáme desítky seminářů po celé republice, abychom informovanost našich podnikatelů zvýšili tak, aby nebyli překvapeni,“ řekl prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Pokud si úřady a firmy do 1. listopadu neaktivují datové schránky, Česká pošta to udělá za ně. „Když si někdo přístupové údaje nevyzvedne, uškodí sám sobě, protože do datové schránky mu mohou chodit velmi závažná sdělení od úřadů,“ varoval Stiegler. Datové schránky budou pro obce i firmy bezplatné. Za poslané zprávy zaplatí jen stát, který také ušetří. Zatímco doporučený dopis dnes stojí 26 korun, zpráva poslaná do datové schránky vyjde na 17,90 a později její cena klesne dokonce na 9,90.