Odboráři skupují podniky svých zaměstnavatelů

Berlín – Zdá se, že ekonomická recese mění pravidla. Z odborářů se totiž v mnoha zemích stávají akcionáři. Například v Německu nebo ve Spojených státech přebírají části svých firem a na oplátku se vzdají třeba zvýšení platů. Pětiprocentní podíl ve společnosti teď chtějí i odbory koncernu Volkswagen – jeho spoluvlastníky by se tak stali i zaměstnanci mladoboleslavské Škody Auto.

Odbory Volkswagenu tím chtějí posílit svůj vliv ve společnosti. Spolu s podílem spolkové země Dolní Sasko by tak mohly blokovat řadu rozhodnutí dalších akcionářů. Platí to pro všechny zaměstnance, mezi něž patří i lidé ze Škodovky. Zaměstnanci Škody by se na koncernu Volkswagen měli podílet díky německým zákonům. Ty české totiž něco podobného zatím neumožňují.

Kupovat akcie svých zaměstnavatelů totiž u nás odbory nesmí. „Jestli nastal takový průlom, že by odboráři měli mít část firmy, tak si myslím, že asi něco není dobře,“ reagoval prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Akcie již v Německu vlastní například zaměstnanci Opelu. Ti se za 10procentní podíl vzdali zvýšení platů. Firma Daimler zase výměnou za akcie nevyplatí odměny za čtvrt miliardy eur.

Reportáž Jana Hreňa (zdroj: ČT24)