U Moskvy startuje mezinárodní letecký veletrh Maks 2009

Moskva - Nedaleko Moskvy se pro veřejnost otevírá devátý ročník mezinárodního leteckého veletrhu Maks 2009, na kterém mají početné zastoupení i české firmy. Kromě oprav nebo modernizace vojenské techniky nabízí Rusům i údržbu osobních letadel. Podle ministerstva průmyslu a obchodu se Čechům zatím daří uzavírat kontrakty bez problémů.

České firmy na festivalu zastřešuje národní pavilon, ve kterém se na ploše 120 metrů čtverečních prezentuje 12 českých společností. „Letecký průmysl je velmi zajímavý, v ruské federaci je mnoho výrobců, kteří potřebují naše subdodávky, ve kterých jsme opravdu dobří,“ uvedl ředitel českého pavilonu Vladimír Málek. Kromě Čechů mají své pavilony třeba Německo, Kanada nebo Spojené státy, celkem se na veletrhu prezentuje 145 zahraničních firem. 

Pro české firmy je veletrh možností, jak udržet kontakty a také pozici téměř exkluzivního opravce ruské vojenské techniky, která doposud létá v Evropě. „Máme za sebou řadu certifikací, které nám ve vztahu s ruskýma firmami otevírají trhy do třetích zemí,“ pochvaluje si Helena Vlčková, která je ředitelkou pro jakost v Leteckých opravnách Malešice. 

Česko-ruské vztahy nejsou ale zrovna růžové - jde spíše o ostražité partnerství s oboustranně výhodným byznysem. Obchodníci proto politiku spíše vypouští a věnují se pouze byznysu. 

Největší ruský veletrh s leteckou a vojenskou tematikou láká nejen zasvěcené, ale i laiky. „Rusové milují letadla. Vždycky je tady něco nového, je to takový svátek,“ podotkl jeden z návštěvníků festivalu.   

Hlavní letošní novinkou je ruské letadlo Superjet 100 na krátké lety. Odborníci počítají s tím, že během akce firmy uzavřou kontrakty na prodej civilních a bitevních letadel v hodnotě asi čtyř miliard dolarů.