Američtí dealeři aut chtějí prodloužit šrotovné

New York - I když ve Spojených státech dnes přesně po měsíci končí program šrotovného, tamější dealeři aut žádají vládu, aby kvůli technickým problémům prodloužila tyto dotace až do konce srpna. Do záchranného programu vláda vložila 3 miliardy dolarů. Zájemci o nové auto mohli získat až 4 500 dolarů, tedy přes 80 tisíc korun, výměnou za likvidaci starého auta. Díky šrotovnému dosáhl v červenci prodej aut v USA letošního maxima. Prodejci aut ale už koncem minulého týdne zaznamenali, že problémy s výpočetní technikou zpomalují zadávání žádostí do systému.

Dealeři začali hlásit problémy už během pátku. Někdy se zadávání požadavků prý zpomalovalo, v jiných případech počítačové systémy selhávaly úplně. Aby prodejcům aut stát šrotovné proplatil, musí vyplnit 13stránkovou žádost. I poté ale výplata vázne. Řada z nich tak podporu vyplácí ze svého a na vládní peníze zatím marně čeká.

„Řada prodejců pracuje nepřetržitě, aby mohla vložit žádost o čerpání šrotovného, a splnila tak termín daný vládou. Navzdory těmto snahám se může stát, že kvůli počítačovým problémům nebudou některé požadavky na čerpání šrotovného podány včas,“ píše ve svém sdělení Národní sdružení prodejců automobilů.

Prezident Obama prodejce ujistil, že se svých peněz rozhodně dočkají. S dalším prodloužením šrotovného se ale nepočítá. Analytici navíc varují, že na program doplatí podzimní prodeje.

Vláda už jednou šrotovné prodloužila

Program šrotovného, který existuje i v dalších zemích, je v USA velmi populární. Vláda na něj původně vyčlenila miliardu dolarů, ale pro velký zájem program rozšířila a vynaloží na něj celkem tři miliardy (asi 53,3 miliardy korun). Ty by podle zastánců programu měly v konečném důsledku ekonomice přinést až 18 miliard dolarů. Šrotovné v USA existuje od začátku srpna.

Lidé mohou v rámci programu šrotovného získat v hotovosti až 4 500 dolarů (až 80 000 korun), pokud svůj starý vůz nechají sešrotovat a koupí si nový, úspornější. Program oficiálně končí dnes ve 20:00 EDT (v úterý 02:00 SELČ). Do té doby musí být všechny žádosti podány na příslušném úřadě ve Washingtonu.

Podle dosavadních informací šrotovné krátkodobě podpořilo prodej automobilů i celou americkou ekonomiku. V posledních týdnech díky šrotovnému zvýšily výrobu automobilky Ford Motor i General Motors, protože o některé modely byl takový zájem, že nebyly skladem.

Šrotovné brzy vyprší i na největším evropském trhu - v Německu. Zde vláda na podporu odbytu aut věnovala 5 miliard eur.