Pražská burza je nejsilnější za deset měsíců

Praha – Optimismus na světových akciových trzích se nevyhýbá ani pražské burze. Hlavní index PX se dnes po růstu o 4,94 procenta dostal na své desetiměsíční maximum 1195,7 bodu. Cenné papíry mediální firmy CME a developera Orco zpevnily o více než deset procent, dařilo se i akciím rakouské Erste Bank.

Akcie Erste uzavřely se ziskem 9,34 procenta na 778,50 koruny. Podle hlavního makléře společnosti Patria Romana Koděry za tím stojí informace o tom, že španělská investiční společnost Criteria, která je jedním z největších minoritních akcionářů, navýšila svůj podíl z předchozích pěti procent na 7,85 procenta. „To samozřejmě přimělo některé, kteří spekulují na pokles cen akcií ErsteBank, aby zavřely své pozice,“ vysvětlil Koděra.

Cenné papíry Orka se zhodnotily o více než 11 procent na 302 korun. O více než deset procent na 519 korun rostly akcie CME. Dařilo se také akciím těžební firmy NWR a to i přesto, že ratingová agentura S&P snížila výhled úvěrového ratingu společnosti na negativní. Titul uzavřel se ziskem 8,77 procenta.

Ekonomika ČT24 (zdroj: ČT24)