Na důchod šetří většina Čechů, ukládají ale směšné částky

Praha – Čtyři pětiny Čechů už nevěří, že by jim stačil jen důchod od státu. Penzijním fondům proto rychle přibývají noví klienti. Česko dokonce patří k zemím, kde je největší podíl lidí spořících si na stáří. Na rozdíl třeba od USA nebo zbytku Evropy však Češi ukládají tak málo, že by jim pozdější platby od fondů jen stěží zajistily důstojné stáří. Vyplývá to z průzkumu ČSOB Pojišťovny.

Zatímco ve Spojených státech šetří lidé na důchod v průměru 12 tisíc korun měsíčně a například Poláci dávají každý měsíc stranou na stejný účel dvě tisícovky, v Česku je to pouhých 450 korun. Ne náhodou je to právě tato částka. „Čerpají maximální příspěvek od státu a motivace pro vyšší částky spoření zatím není,“ vysvětlil generální ředitel Penzijního fondu České spořitelny Jan Diviš.

Stát nemá peníze na větší podporu

Ekonomika ČT24: Spoření na penzi (zdroj: ČT24)

Takové vklady ale jen stěží výrazně ovlivní pozdější penzi. Lidé navíc často zapomínají obnovovat smlouvy, takže i když jejich plat roste, spoří si pořád stejně. A při odchodu do důchodu by se pak mohli dočkat výrazného propadu v příjmech. Fondy proto přemýšlejí, jak povzbudit klienty, aby jim svěřili vyšší obnosy. „Z minulosti víme, že nejlépe funguje státní podpora. Nicméně v současné ekonomické situaci je asi z říše snů a přání, aby se státní podpora zvedla,“ dodává Diviš.

Petr Beneš, viceprezident Asociace penzijních fondů ČR:

„Obyvatelé vnímají penzijní připojištění jako jakousi výhodnou formu spoření, nikoliv, že si ukládají peníze a budují si rezervu na stáří.“

Pokud teď stát nemá peníze na vyšší příspěvky a ani nezačal s důchodovou reformou, měl by podle odborníků přinejmenším podpořit osvětu. Ve světě je totiž považována za únosný poměr mezi průměrnou hrubou mzdou a průměrnou penzí hranice 40 procent. Právě na té se teď Česko nachází, za 20 let by se ale pomyslné nůžky mohly rozevřít a penzisté by dosáhli sotva na 36 procent svých původních výdělků.

Na druhou stranu se však zvyšuje počet Čechů, kteří spoří na důchod. Koncem června měly všechny penzijní fondy v České republice dohromady 4,4 milionu klientů, což bylo o 109 tisíc více než koncem roku 2008. Na účtech měli klienti ke konci června přes 193 miliard korun.