Kutnohorský Philip Morris rozšíří výrobu

Kutná Hora - Přední výrobce a prodejce tabákových výrobků v Česku - společnost Philip Morris ČR - rozšíří kapacitu svého kutnohorského závodu až o třetinu. Umožní mu to stavba nového provozu, kterou dnes zahájil. Hotova bude do poloviny příštího roku a bude stát zhruba 300 milionů korun. Rozšiřovat výrobu firma začala už v letech 2007 až 2008, kdy do kutnohorského závodu investovala také přibližně 300 milionů korun. Počet zaměstnanců se tím zvýšil o 200 pracovníků. Kolik lidí firma nabere v souvislosti s novou investicí, bude podle generálního ředitele Alviseho Giustinianiho záležet na odbytu. Jeho odhad se pohybuje v desítkách až stovkách.

„Tento závod zažil již hodně takových důležitých událostí, ale tato je mnohem důležitější, protože přichází v době ekonomické recese a v době, kdy tabákové výrobky díky veřejnému mínění nejsou ve společnosti tak populární,“ řekl Giustiniani při položení základního kamene rozšíření kapacity závodu. Připomněl, že do tabákové továrny v Kutné Hoře přišli před 20 lety a v současnosti je jedním z nejdůležitějším závodů Philip Morris v Evropě.

Walter Veen, výrobní ředitel Philip Morris ČR, uvedl, že firma letos plánuje vyrobit asi 25 miliard cigaret, bude ale záležet na poptávce trhu. Nový provoz jim umožní rozšířit zejména výrobu speciálních výrobků a balení, jako jsou například cigarety s uhlíkovým filtrem nebo krabičky po deseti kusech, které se v Česku neprodávají a půjdou na export. Firma vyváží zhruba polovinu produkce do více než 30 zemí.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Závod nyní zaměstnává zhruba 800 lidí. Kolik pracovních míst však v regionu přibude, si ani vedení netroufá odhadovat. „Je těžké spekulovat o budoucnosti, protože tahle továrna je zaměřena na vývoz a zahraniční zájem závisí na příliš mnoho faktorech,“ dodal Giustiniani.

Philip Morris patří do skupiny Philip Morris International, která sídlí ve švýcarském Lausanne. V Česku vyrábí mezinárodní značky cigaret Marlboro, Philip Morris, L&M, Red & White, Chesterfield, Next, RGD a domácí značky Petra, Sparta, Start a Clea. Loňské tržby firmy činily 8,731 miliardy korun a čistý zisk 1,534 miliardy korun.

V Evropě se tabákovým firmám navzdory protikuřáckým kampaním stále docela daří. Zato ve Spojených státech nad nimi visí stovky žalob kvůli poškozování zdraví. Třetina z jedné miliardy kuřáků žije v Číně a právě asijské trhy otevírají tabákovému průmyslu brány.

  • Philip Morris autor: www.concurringopinions.com, zdroj: www.concurringopinions.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/767/76626.jpg
  • Alvise Giustiniani autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1073/107221.jpg