Zemědělci se sešli na Zemi živitelce, letos hlásí nižší sklizeň

České Budějovice - V letošním roce sklidí čeští zemědělci asi o deset procent obilí méně než loni. Přesto půjde o sklizeň průměrnou a plně dostačující na pokrytí všech potřeb Česka v dobré kvalitě, uvedl dnes na výstavě Země živitelka ministr zemědělství Jakub Šebesta spolu se zástupci Agrární komory. Cena obilí přitom paradoxně klesá a producenti odhadují, že příští rok pro ně bude kritický. Ztráta v celém odvětví by mohla přesáhnout čtyři miliardy korun. Podle prezidenta Václava Klause k obratu nedojde dříve než v druhé polovině příštího roku.

Dosud bylo sklizeno 92,92 procent ploch základních obilovin s průměrným výnosem 5,13 tun na hektar, což představuje celkem 6,8 milionů tun. „Počasí nám letos ukázalo v plné síle svoji nadvládu a rozmary. Letošní povodně ale byly naštěstí lokálního charakteru, a přestože v některých regionech způsobily velké materiální ztráty, celkově jejich rozsah sklizeň významnějším způsobem neovlivní,“ uvedl Šebesta. Sklizňové práce spějí podle jeho slov ke svému závěru, sklizeň ozimého ječmene a řepky je prakticky dokončena. U konce je i sklizeň pšenice, jarního ječmene a žita.

Ceny českých obilovin se odvíjí od situace na světových trzích, a ty pro letošek hlásí dobré výsledky. Na tento fakt pak doplácí čeští zemědělci. Přesto by letos podle Veleby mohlo zemědělství skončit v černých číslech. Horší výhled se ale očekává v roce příštím.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Klaus jako zahajovatel agrosalonu

Agrosalon zahájil prezident Václav Klaus. „Pořád se nechceme smířit s tím, že konkurence levných potravin ze zbytku světa tady je, bude a bude čím dál tím silnější a snižováním našich cen a lácí naší pracovní síly to nikdy nepřekonáme,“ uvedl k současné situaci v zemědělství a potravinářství.

Hospodářská recese ale samotný veletrh nezasáhla. Počet vystavovatelů meziročně vzrostl o téměř desetinu. Největšího českého agrosalónu se účastní kromě zemědělských firem a výrobců strojů také univerzity, banky nebo státní instituce. Na 36. ročníku výstavy bylo oceněno dalších 19 domácích potravinářských výrobků národní značkou Klasa. Poprvé byla národní známka kvality udělena v roce 2003.

Značkou Klasa se chlubí dalších 19 výrobků

Oceněna byla například kuřecí šunka Kubíček od Jaroslava Radoše, chorizo klobása firmy Maso Planá nebo Blanická klobása od společnosti ZŘUD - Masokombinát Písek. Prvně si značku kvality odváží AGRO Brno - Tuřany za kysané zelí ve slaném nálevu, Bramborárna Bukovice za výrobky Brambory v pohodě nebo zahradní žampiony od firmy Funghi CZ. Nově ocenění získal také Vinselekt Michlovský za bio mošty a firma Tany za sýr Delicato extra smetanové.

„Záleží nám nejen na zachování prestiže Klasy, ale i na jejím posílení. K tomu určitě přispěje projekt Regio Klasa, který je zaměřený na tradiční potravinářské výrobky z regionů. Jeho příprava v současné době finišuje,“ uvedl ministr zemědělství Jakub Šebesta. Značka Klasa by měla propagovat české potraviny, a pomoci tak českým podnikatelům v evropské konkurenci.

Nejvíc výrobků, které dosud získaly značku Klasa, pochází z Jihočeského kraje. Klasu uděluje kvalitním českým potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Značku spravuje od počátku roku 2004 Státní zemědělský intervenční fond.

  • Václav Klaus na 36. ročníku výstavy Země živitelka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1074/107333.jpg
  • Výstava zemědělských strojů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1075/107435.jpg
  • Klasa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1074/107334.png