TOP 09 nechce zvyšovat daně, úspory najde ve výdajích

Praha - Strana TOP 09 nechce zvyšovat daně. Rostoucí schodek státního hospodaření chce zmírnit úsporami na výdajové straně. Navrhuje například snížení nákladů na provoz státu o pětinu, potírání nelegální práce, finanční spoluúčast ve zdravotnictví nebo omezení výše státní podpory na stavební spoření. Dnes to uvedl lídr strany TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek při prezentaci ekonomického programu strany.

„Každý rok utrácíme ve veřejných výdajích minimálně o 80 miliard korun více, než vyděláváme. Myslíme si, že našimi návrhy lze tento rozdíl vymazat. Změny, které bude třeba udělat, ale nebudou populární,“ řekl Kalousek. TOP 09 dále chce umožnit zavedení osobních důchodových účtů, které by umožnily zvýšit objem důchodového spoření a podporu rodičů v důchodu ze strany jejich dětí. „Mnoho lidí si neuvědomuje,že ten mechanismus zvýhodnění rodiny a dětí je daleko jednodušší a průkaznější, než je tomu v případě složitě vyplácených sociálních dávek,“ uvedla členka přípravného výboru strany Ludmila Müllerová.

Strana také podporuje zavedení eura, které by při navrhovaném ozdravění veřejných financí mohlo Česko mít zhruba od roku 2014. „Musíme urychleně uzdravit některá nemocná, dlouho neřešená místa veřejných rozpočtů, zejména v oblasti ekonomicko-sociálních systémů,“ doplnil Kalousek.

TOP 09: Češi by si měli připlácet na zdravotnictví

TOP 09 chce také postupně zvyšovat spoluúčast pacientů ve zdravotnictví. Zpoplatněna by podle názoru strany měla být léčba některých nemocí, které neohrožují život, hrazeny by naopak měly být náročné zákroky zachraňující život.

Podle Kalouska platy zdravotníků neodpovídají jejich kvalitám. Rozdíl ve spoluúčasti pacientů v Česku a v ostatních evropských zemích je prý velký. „Míra naší spoluúčasti je dnes někde kolem osmi procent z celkového objemu celého zdravotnictví. Evropský standard se pohybuje kolem 20 procent,“ řekl. Zdůraznil však, že TOP 09 skokové navýšení spoluúčasti nechystá.

Strana rovněž neusiluje o zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví, které zavedl bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. „Poplatky prokázaly svoji efektivitu v systému,“ podotkl Kalousek. Zároveň ale dodal, že se nemohou stát jádrem reformy zdravotnictví.