Ve 2. čtvrtletí ekonomika USA klesla o procento

Washington - Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí klesla v přepočtu na celý rok o procento po propadu o 6,4 procenta v předchozích třech měsících. Oznámilo to dnes ministerstvo obchodu. Potvrdilo tak svůj předběžný odhad z minulého měsíce. Údaje rovněž potvrzují, že americká ekonomika poprvé od začátku záznamů v roce 1947 klesala čtyři čtvrtletí za sebou.

Analytici očekávali zhoršení odhadu na pokles o 1,5 procenta. Podniky podle nových údajů snižovaly své zásoby a investice prudším tempem, než se původně předpokládalo. To však bylo kompenzováno mírnějším poklesem spotřebitelských výdajů, exportu a bytové výstavby. Údaje jsou podle agentury AP dalším důkazem, že hospodářská recese se blíží ke konci. Přední poradce Bílého domu Larry Summers tento měsíc prohlásil, že Spojené státy sice položily základy pro oživení domácí ekonomiky, ale toto oživení bude pomalé.

Mnozí analytici věří, že americká ekonomika se v nynějším třetím čtvrtletí vrátila k růstu. Upozorňují však, že hospodářské oživení nebude zpočátku doprovázeno růstem zaměstnanosti. Dnešní údaje o počtu žadatelů o podporu v nezaměstnanosti sice byly lepší, než se očekávalo, ale stále výrazně přesahovaly úroveň, která je spojena se zdravou ekonomikou.

Podle řady analytiků by se tempo růstu hrubého domácího produktu USA mohlo ve třetím čtvrtletí díky vládním opatřením pohybovat kolem dvou procent. Spojené státy začátkem roku schválily stimulační plán na pomoc domácí ekonomice v hodnotě 787 miliard dolarů (více než 14 bilionů Kč). Minulý měsíc navíc podpořily ekonomiku spuštěním programu šrotovného.