Četrans je v insolvenci, dluží prý desítky milionů

Ústí nad Labem - Ústecký krajský soud dnes zahájil insolvenční řízení se společností Četrans. Návrh na něj podala firma Kongresové centrum ILF, které dopravce zaměstnávající sedm set lidí dluží desítky milionů korun. Celková ztráta Četrans v polovině letošního roku podle návrhu dosáhla 1,4 miliardy korun.

Krátkodobé závazky Četransu dosahují ke konci června podle návrhu téměř 378 milionů korun, přičemž Kongresovému centru ILF dluží 43 milionů. Pohledávku firma získala letos v květnu od ČSOB. Kvůli dluhu již prý byla zahájena i exekuce, ale firma v návrhu tvrdí, že se při ní podařilo vymoci jen část dlužné částky, asi 18 milionů korun.

Hospodaření Četrans skončilo loni více než v sedmdesáti milionové ztrátě. Společnost proto zahájila revitalizaci a zbavuje se všeho majetku, který nepotřebuje přímo pro své podnikání a další rozvoj. Hodlá se kromě jiných nemovitostí zbavit i administrativní budovy v centru Ústí nad Labem a přesunout vedení společnosti do Lovosic.

Kvůli dluhům vůči leasingovým společnostem vrací v současnosti 70 vozidel. Průměrný počet provozovaných motorových vozidel byl loni 385, nadále firma plánuje provozovat 195 kamionů. Loni pracovalo ve firmě v průměru 705 zaměstnanců, zhruba stovka řidičů i dalšího personálu by měla v budoucnu odejít.