Německo vyzvalo G20 k rychlému omezení ekonomických stimulů

Berlín - Německý ministr financí Peer Steinbrück vyzval vlády zemí skupiny G20, aby začaly co nejrychleji omezovat vládní výdaje na podporu ekonomiky, které zavedly v rámci boje proti ekonomické a finanční krizi. Ministr tak učinil v dopise svým kolegům z G20. Steinbrück konstatoval, že stimulační opatření byla při snaze o stabilizaci finančních trhů a globální ekonomiky úspěšná, nyní však je nutné začít snižovat prudce zvýšené rozpočtové deficity.

„Redukce fiskálních opatření zavedených pro boj s krizí by měla začít co nejrychleji, protože deficity je nutné snížit na udržitelnou úroveň,“ uvedl Steinbrück v návrhu pro nadcházející jednání ministrů financí a centrálních bankéřů G20. Zasedání nejvyšších finančníků G20 se odehraje od 4. do 5. září v Londýně. Na něj naváže ke konci září summit G20 v americkém Pittsburghu.

Uskupení G20 zahrnuje ministry financí a guvernéry národních bank 19 ekonomicky nejsilnějších zemí světa. Dvacátým členem je pak Evropská unie, kterou zastupuje Evropská centrální banka a právě předsedající země. Skupina G20 byla založena v roce 1999.