V Česku bankrotuje stále více stavebních firem

Praha - Počet bankrotů firem podnikajících v odvětví stavebnictví vzrostl v prvním pololetí letošního roku meziročně o 49 procent. Zatímco loni se ve stejném období dostalo do insolvenčního úpadku 53 stavebních společností, letos jich bylo již 79. Jedním z nejčastějších důvodů krachu jsou ekonomické problémy dodavatelských firem či pokles zakázek, který je vyvolán postupující hospodářskou krizí. Informují o tom Lidové noviny.

„V řadě firem se obecně podcenil 'risk management', analýza platebních, kapacitních schopností, certifikátů nebo jakosti subdodavatelů. To pak v některých případech vyústilo v tragédii,“ řekl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.

Základním problémem vysokého počtu podávaných insolvenčních návrhů a následných úpadků v oboru stavebnictví je podle něj stanovování dumpingových cen, které však neodpovídají skutečným nákladům.

Téměř dvě třetiny zbankrotovaných firem podalo insolvenční návrh samy na sebe. „Firmy bývají nezodpovědné jak vůči své vlastní firmě, tak vůči svým zaměstnancům. V některých případech jdou pak do insolvence moc rychle, jen aby se zbavily svých problémů,“ vysvětlil Matyáš.

Na 28 stavebních společností podala návrh jiná firma a v sedmi případech tímto způsobem zasahovali samotní zaměstnanci.