G20 by mohla omezit prémie manažerů, bude o tom jednat EU

Brusel – Koncem září by se mělo ve Spojených státech konat zasedání G20, které by mohlo vrcholovým manažerům finančních institucí omezit prémie. Lobují za to především francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová. O problému dnes budou jednat i ministři financí EU v Bruselu na mimořádném zasedání. Hlavním tématem je ale příprava víkendového jednání ministrů financí G20 v Londýně.

Merkelová před časem prohlásila, že právě značné finanční prémie jsou věcí, která nahlodává důvěru lidí ve finanční systém. Patrné to bylo především během nedávné finanční krize, kdy někteří manažeři odcházeli z bank s obrovskými obnosy peněz, přestože jejich finančnímu ústavu musel pomoci stát z peněz daňových poplatníků. Merkelová spolu se Sarkozym varují rovněž před opětovným vznikem obrovských finančních skupin, jejichž záchrana přišla státní pokladny na biliony dolarů a eur.

Mimořádné zasedání ministrů financí nicméně bude mít formu oběda a přijatá rozhodnutí nemají žádnou právní závaznost. Jednat se má především o přípravě následné víkendové schůzky ministrů financí G20 v Londýně. Ta předchází summitu dvaceti největších ekonomik světa v USA. Za Česko se bruselské schůzky zúčastní náměstek ministra financí Tomáš Zídek.