Poprvé od října 2007 v USA vzrostl prodej aut

Washington – Šrotovné přimělo Američany k nakupování nových aut. Prodej se v srpnu zvýšil meziročně o 4,9 procenta na 1,257 milionu vozů. Proti předchozímu měsíci byl vyšší téměř o 30 procent. Pro Spojené státy to znamenalo první růst od října 2007. Analytici však varovně vztyčili ukazovák a tvrdí, že po ukončení vyplácení šrotovného začne prodej aut znovu klesat.

Nejvíce z růstu prodejů vytěžily společnosti Ford, Toyota, Hyundai a Honda. Pomohly jim k tomu jejich úsporné modely. Naopak v červených číslech i nadále zůstaly automobilky Chrysler a General Motors.

Program šrotovného americká vláda ukončila přesně po měsíci 24. srpna. To znamená podle analytiků problém, v září a ve zbývajících měsících roku prý bude prodej aut opět klesat. Šrotovné sice přilákalo spoustu nových zájemců o koupi vozu, podle analytiků však velkou část tvořili lidé, kteří si auto stejně letos plánovali koupit, avšak někdy koncem roku.

Za sešrotování starého automobilu a koupi nového americká vláda nabízela prémii až 4,5 tisíce dolarů (přes 81 tisíc korun). Za měsíc vyplácení šrotovného obdrželo ministerstvo dopravy od obchodníků celkem 690 114 poukázek na slevu v hodnotě 2,88 miliardy dolarů (zhruba 51,6 miliardy korun). Vláda na program vyčlenila z rozpočtu tři miliardy dolarů.