Podvodů na internetu přibývá, na poslední doplatilo 170 lidí

Pardubice – Internetová kriminalita je vskutku expandujícím odvětvím. Řádně zaplacené zboží objednané přes internet už někdy nedošlo tisícům lidí. Na poslední podvod, který řeší pardubická policie, doplatilo 170 zákazníků. Podvodníci je připravili celkem o 340 tisíc korun. Alespoň základní obrana přitom není zas tak složitá: Stačí se vyhnout obchodům s podezřele nízkými cenami či si prověřit věrohodnost vybraného e-shopu v internetových diskusích.

Nic a nebo jen bezcenné tretky obdržela řada lidí, kteří sedli na lep dvojici, která na internetu nabízela mobilní telefony, notebooky, léky na hubnutí či potravinové doplňky za velmi výhodné ceny. Jedinou podmínkou obchodu bylo, aby zákazníci posílali peníze za objednané zboží předem.

„Dvojice byla obviněna z trestného činu podvodu spáchaného ve spolupachatelství, za což jim hrozí až tři roky odnětí svobody,“ řekla k případu mluvčí pardubické policie Eva Maturová. Vyšetřovatelé však případ zatím neuzavřeli.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Jak rozpoznat možný podvod?

Podle odborníků existuje celá řada indicií, které mohou zákazníkům internetových obchodů napovědět, zda je obchod důvěryhodný, či ne. „Jednou ze známek podvodu při nákupu na internetu je požadavek na platbu předem,“ uvedla pracovnice Občanské poradny Pardubice Eva Brychová.

Signálem, že s e-shopem není vše v pořádku, mohou být také neúplné či zcela chybějící kontaktní údaje. Podezření by měly vzbudit i velmi nízké ceny nabízeného zboží.

Obsah podvodného balíčku
Zdroj: ČT24