Švejnar: Svět se pomalu zotavuje z krize, ale obezřetnost je na místě

Praha – Podle Organizace pro evropskou hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zřejmě končí globální recese a eurozóna by se měla vrátit k růstu. Nejvyšší představitelé Británie, Německa a Francie dnes řekli, že krize ještě neskončila. Šéf Evropské centrální banky se nechal slyšet, že se ekonomika eurozóny nejspíš začíná stabilizovat, nicméně základní úrokovou sazbu ponechal na rekordním minimu. Dle slov profesora Jana Švejnara máme rozhodně čím dál více pozitivních ukazatelů, na druhou stranu je ale obezřetnost stále ještě na místě.

„Máme ještě spoustu slabých bodů, finanční krize ještě není úplně vyřešena. Zvyšující se nezaměstnanost se stále projevuje v mnoha zemích na světě. Nesmíme zapomenout, že během velké deprese ve třicátých letech, které se nynější hluboká krize podobá, došlo k mnoha zvratům. Ovšem nyní je situace skutečně daleko lepší, než byla před třemi, čtyřmi měsíci,“ vyjádřil se Jan Švejnar. Uklidnění chování finančního sektoru přiznává i ředitel Institutu ekonomických studií FSV UK Michal Mejstřík. „Situace se normalizuje a standardizuje, to dává určité pozitivní signály. Ale zatím jsou to jenom signály,“ řekl Mejstřík.

Hlavní ekonom OECD prohlásil, že k dramatickému zlepšení došlo hlavně proto, že se zlepšila situace v Číně a v dalších rozvíjejících se asijských ekonomikách. „Čína šla opravdu cestou obrovského stimulu. Na druhé straně jejich import klesl rychleji než export, který se nadále nevyvíjí příliš příznivě,“ podotkl Mejstřík.

Jan Švejnar a Michal Mejstřík v Ekonomice ČT24 (zdroj: ČT24)

Zatím vedou Spojené státy

Nejlépe jsou na tom zatím Spojené státy. Letošní celoroční pokles je tam zatím mělčí než v západní Evropě. „Spojené státy mají řadu dobrých ukazatelů, ale dnešní zprávy z Washingtonu jsou jedna pozitivní a jedna negativní,“ objasnil situaci Švejnar. Dodal, že Čína a Korea zatím rostou na bázi domácí poptávky, která byla dána velkým domácím stimulem. Dlouhodobě to jejich ekonomiky neudrží, pakliže radikálně nezmění svoji strukturu.

Nepostoupí-li ekonomika Spojených států a Evropy, ani ta čínská a potažmo korejská nezaznamená nárůst. „Ve Spojených státech je důležitý fakt, že ten fiskální stimul teprve nedávno začal a bude pokračovat dále do příštího roku. Kdyby lidé a podniky více utráceli, bylo by to velmi blahodárné a americká ekonomika by byla jedním z ekonomických tahounů. Na druhou stranu by měla tahounem být i Evropa a Dálný východ,“ upozornil ekonom Švejnar.

Evropské banky jsou stále ještě obezřetné

Hlavní evropské banky jsou stále velmi obezřetné. Nechávají úrokovou míru na velmi nízké úrovni, téměř všechna opatření zatím ponechávají aktivní. „Fungují některé kapitálové kroky, ale takové ty toxické balíčky se stále ještě nepodařilo úplně rozmotat. Myslím si, že přibližně čtvrtletí půjdeme za Německem a západní Evropa za Spojenými státy,“ dodal Švejnar.