Cena zlata pokořila hranici 1000 dolarů

Tokio - Cena zlata se po více než půl roce vrátila nad 1000 dolarů za trojskou unci (31,10 gramu), kde byla naposledy v únoru. Nad psychologicky důležitou hranici se nejprve vyšplhala cena kovu na termínovém trhu, později stejný vývoj následoval i na trhu promptním, kde se obchoduje zlato s okamžitým dodáním. Zájem o zlato zvyšuje nejistota dalšího ekonomického vývoje, investoři se kvůli uvolněné měnové politice obávají i nárůstu inflace.

„Cena zlata se zvyšuje v důsledku nejistoty, kterou pociťují všichni, od drobných investorů po velké instituce. Jsou zde pochybnosti ohledně zdraví ekonomiky v jednotlivých zemích a ohledně toho, kam se nyní budou ubírat úrokové sazby,“ vysvětlila analytička výzkumné společnosti Surbiton Associates Sandra Closeová. Značný vliv na růst cen zlata má ale také klesající dolar.

I když má růst cen zlata logické opodstatnění, analytici většinou nabádají k opatrnosti. Ceny se zvyšovaly velmi rychle, a trh je proto zralý ke korekci, zlato je navíc drahé i v historickém srovnání. „Nevím, jestli zůstane na těchto hodnotách obzvláště dlouhou dobu. Můj názor je, že koncem roku bude cena zlata nižší, možná kolem 950 dolarů za unci,“ míní komoditní stratég Commonwealth Bank of Australia David Moore.

Cena termínového kontraktu na zlato vystoupila na 1000 dolarů zatím jen devětkrát v historii, třikrát letos a šestkrát loni. Rekord činí 1033,90 dolaru za trojskou unci. Ceny na promptním trhu byly nad hranicí 1000 dolarů jen pětkrát, z toho dvakrát letos a třikrát loni v březnu, kdy vyšplhaly na rekordních 1030,80 dolaru.