OPEC podle očekávání těžební limity nezměnil

Vídeň - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) podle očekávání ponechá současné těžební limity beze změny. Ve Vídni se na tom dnes shodly členské státy. Středeční jednání se podle agentur protáhlo do dnešních brzkých hodin. Ještě před koncem jednání prohlásila Saúdská Arábie, která je neformálním vůdcem ropného kartelu, že žádné kroky v tomto směru nejsou zapotřebí a že o ně před schůzkou ani nikdo nepožádal.

„Cena je dobrá, hospodářství se zotavuje. Vypadá to, že recese je za námi,“ prohlásil alžírský ministr ropného průmyslu Šakíb Chelíl. Kartel OPEC je podle vyjádření některých ministrů spokojen s dnešní cenovou úrovní, která se od počátku srpna pohybuje mezi 65 a 75 dolary (zhruba 1140 až 1320 Kč) za barel (asi 159 litrů). Navíc se objevují známky oživování světové ekonomiky, což mírní obavy z vysokých zásob ropy a chabé poptávky po palivech.

OPEC drží těžební limit stejný od konce minulého roku, kdy vyhlásil jeho rekordní snížení o 4,2 milionu barelů denně ve srovnání s produkcí ze září 2008. Ceny ropy letos z prosincového pětiletého minima 32,40 dolaru za barel oživily na nedávné letošní maximum 75 dolarů.