Vyplatí se věřit internetovým srovnávačům cen?

Patříte k těm, kteří nakupují přes internet? V jednom z minulých článků jsme vám poradili, jaká jsou vaše práva jako spotřebitele, na co si dát pozor při výběru e-shopu a jak zboží reklamovat. Dnes s vámi budeme chodit po obchodech, tedy spíše po obchodech „surfovat“. A vybírat to nejvýhodnější zboží.

Že má nakupování přes internet své nesporné výhody, v tom se určitě shodneme. Zboží nakoupíte z pohodlí domova a ušetříte. Ale i mezi jednotlivými internetovými obchody bývají u cen výrobků nezanedbatelné rozdíly. Zorientovat se v nabídce tisíců e-shopů navíc není jednoduché, zabere skoro tolik času jako běhání po kamenných prodejnách.

Ve shánění nejlevnější žehličky či digitálního fotoaparátu vám mohou pomoci internetové srovnávače cen. Je to velmi jednoduché. Na stránkách vámi zvoleného srovnávače zadáte název zboží, které byste si chtěli koupit, a srovnávač vám vyhledá, na jakých internetových obchodech je k dispozici a kolik za něj zaplatíte.

Srovnávače cen porovnávají nabídku stovek až tisíců internetových obchodů, uveřejňují aktuální ceny zboží a poskytují detailní informace nejen o vybraném zboží, ale i o konkrétním obchodu. Vycházejí z informací a dat, které jim dodávají samotné e-shopy a informace pravidelně aktualizují.

„Srovnávače cen mohou opravdu nakupujícím pomoci s orientací při výběru obchodu pro jejich nákup,“ říká Jan Vetyška, ředitel Asociace pro elektronickou komerci. „I tak je ale potřeba být velmi obezřetný, osobně doporučuji konečnou cenu a termín dodání zboží ověřit u konkrétního obchodu,“ dodává. „Při rozumném používání lze srovnávače hodnotit kladně,“ potvrzuje právník Sdružení obrany spotřebitelů Jiří Žůrek.

Srovnávače umí víc, než porovnat ceny

Cena by určitě neměla být jediným faktorem, podle kterého se pro nákup rozhodujete. Všichni odborníci doporučují dát také na recenze, osobní zkušenosti a reference ostatních spotřebitelů.

A existují srovnávače, které vám takové informace poskytnou. V Česku jsou to například www.heureka.cz, www.hledejceny.cz, www.nejlepsiceny.cz, www.srovnanicen.cz, www.srovname.cz nebo www.monitor.cz. Na těchto webových stránkách najdete diskusi zákazníků, recenze výrobků i osobní zkušenosti kupujících s konkrétním internetovým obchodem. Na stránkách srovname.cz vám poradí, jak nakupovat, podle čeho vybírat mobil či digitální fotoaparát. Heureka.cz zase nabízí praktické rady pro spotřebitele a také možnost vyhledávání e-shopů podle místa, ve kterém si můžete zboží vyzvednout osobně.

I srovnávače mají své rezervy

Jakkoli jsou dnes srovnávače cen kvalitní, je třeba si uvědomit, že se stále jedná o strojové vyhledávání. Může se tedy například stát, že do výsledku budou zahrnuty i předešlé typy výrobků s podobným označením, které se liší funkcemi i cenou. „Vyhledávače je vhodné použít k posouzení průměrné ceny výrobku u obchodníků a k výběru několika obchodů, které výrobek nabízejí, a mezi nimi si pak vybrat,“ doporučuje Žůrek.

U každého obchodu si vždy hlavně pečlivě přečtěte obchodní podmínky (nákupní řád). Měly by v nich být veškeré důležité informace o dodacích lhůtách, záruce, reklamaci, nákupu na splátky apod. „Kvalitní internetový obchod by měl mít tyto obchodní a reklamační podmínky kvalitně zpracované a měl by na ně zveřejnit dobře viditelný odkaz,“ upozorňuje Žůrek. I podle toho si můžete udělat úsudek o serióznosti vybraného obchodu.